Antalet smittade av campylobacter, en bakterie som finns i rå kyckling, har varit ovanligt hög den senaste tiden. Foto: Cornelius Poppe/TT/Centers for Disease Control and Prevention

Ovanligt många smittade av campylobacter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som smittats av magsjukebakterien campylobacter i Sverige, eller där smittland ännu är okänt, har under de senaste veckorna varit högre än förväntat för säsongen.

– Ökningen har klingat av men den ligger fortfarande högt, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Kräkningar, kraftiga diarréer och feber – det är alla kännetecken för en så kallad campylobacterinfektion.

Bakterien som orsakar infektionen är inte ovanlig i sig, men har under november och december drabbat ovanligt många för säsongen.

– Förra veckan registrerades 83 fall, veckan innan det 110 och veckan dessförinnan 89. Så ökningen har klingat av men den ligger fortfarande högt jämfört med motsvarande period förra året, då rapporterades runt 50 fall per vecka, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Kan komma från färsk kyckling

Vad som ligger bakom ökningen är ännu oklart, men färsk kyckling misstänks vara en av orsakerna.

– Vi har fått indikationer på att det fanns problem i kycklingflockar och information om att personal som jobbat där blivit sjuka, säger Anneli Carlander.

Viktigt att tänka på hygien.

Berörda myndigheter arbetar för att undersöka orsakerna till ökningen av campylobacterfall och kommer att ta ställning till eventuella åtgärder framöver. Tills dess menar Livsmedelsverket att det är extra viktigt att tänka på hygienen när man hanterar rå kyckling och kycklingfärs.

– Man smittas via maten och därför är det viktigt att tvätta händer, diska redskap, torka rent på bänkar med hushållspapper, inte disktrasa, och sen att genomsteka, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.