• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Riksrevisionen: översyn på bordet efter skandalerna

Uppdaterad
Publicerad

Riksrevisorerna ställs till svars i konstitutionsutskottet efter avslöjandena. Under ett extrainkallat sammanträde på fredag väntas utskottet ta ställning till om Riksrevisionen ska ses över. Men några åtgärder mot revisorerna lär inte presenteras.

– Min första magkänsla var att alla tre riksrevisorer måste avgå eftersom verksamheten måste vara helt oklanderlig. Men, med det i beaktande, vill jag se alla fakta på bordet innan jag ställer krav på något, åt något håll, säger Tina Acketoft (L), ledamot av konstitutionsutskottet (KU).

Kritiken mot Riksrevisionen har varit hård sedan Dagens Nyheter avslöjat en rad missförhållanden inom myndigheten, vars uppgift är en oberoende granskning av regeringen.

Pressad myndighet

Det handlar bland annat om att myndighetens chefer, riksrevisorerna, har haft intressekonflikter i förhållande till pågående granskningar, att utomstående kunnat påverka granskningarna och att den ordinarie rekryteringsprocessen rundats vid flera tillfällen.

Med anledning av DN:s uppgifter har flera avgångskrav riktats mot riksrevisorerna Ulf Bengtsson och Margareta Åberg – den tredje riksrevisorn, Susanne Ackum, har själv begärt att få avgå.

Nu möts KU:s ledamöter under ett extra sammanträde på fredagen för att utreda turerna närmare. Även riksrevisorerna är ditkallade för att frågas ut om den problembild som har uppdagats.

En av punkterna utskottet kommer att diskutera är om myndigheten behöver ses över, till exempel i form av en parlamentarisk utredning.

Kan utredas

– På ett eller annat sätt utgår jag från att vi kommer att landa i någon form av översyn, säger Agneta Börjesson (MP), ledamot av KU och Riksrevisionens parlamentariska råd.

Någon enighet om behovet av att tillsätta en utredning tycks dock inte finnas inför sammanträdet mellan ledamöterna TT har talat med.

När det gäller förutsättningar för KU att redan på fredag vidta åtgärder mot riksrevisorerna verkar dock ledamöterna vara mer överens, även om de inte stänger några dörrar.

– Det här ska granskas både internt på Riksrevisionen och av KU:s kansli. Det återstår ganska mycket arbete innan man kan ta någon slutlig ställning, säger Björn von Sydow (S), vice ordförande för KU.

Utöver att ledamöterna vill ha mer information innan de tar ställning till riksrevisorernas framtid spelar också formella skäl in.

– Reglerna är väldigt tufft skrivna – man ska i princip inte kunna avsätta en riksrevisor eftersom de ska vara självständiga, säger Per-Ingvar Johnsson (C).

Avslöjandena om Riksrevisionen

Pengar från myndighetens budget för biståndsprojekt har gått till att betala chefslöner.

Under en sjumånadersperiod lade myndigheten ner påbörjade utredningar som sammanlagt hade hunnit kosta tio miljoner kronor i arbetstid innan de lades ner.

Under sin tid som samhällspolitisk chef för fackförbundet Saco fick Riksrevisionens sedermera chefsekonom, Robert Boije, vara med och bestämma över myndighetens granskning av skattesystemet.

Under sin tid som riksrevisor rekryterade Susanne Ackum flera tidigare kollegor till toppjobb.

Riksrevisorn backade vid ett tillfälle från att kritisera ett beslut som dåvarande riksrevisorn Ulf Bengtsson varit med och fattat då han var generaldirektör för Arbetsgivarverket.

Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.