Foto: TT

Papporna tar hälften av föräldradagarna – om 80 år

Uppdaterad
Publicerad

Åttio år – så lång tid kommer det att ta innan mammor och pappor delar lika på föräldradagarna. Det visar en ny rapport som TCO har gjort. – Det går framåt, men det går med myrsteg, säger Eva Nordmark, ordförande för TCO.

Varje år mäter TCO pappaindex. Det är ett mått på hur många pappor som är föräldralediga, som de slår samman med hur många föräldradagar pappor tar ut. När mammor och pappor delar lika blir indexet 100. Indexet för 2013 landar på 44,5, vilket är en ökning med 0,7 procentenheter från föregående år.

– Det vi ser är att det går framåt mellan män och kvinnor vad det gäller föräldraledigheten, men det går väldigt långsamt. Det kommer att ta decennier innan vi har en jämställd fördelning, säger Eva Nordmark, ordförande på TCO.

Ökningen har avtagit

TCO har mätt pappaindex sedan 1999, och när mätningarna startade låg ökningen på mellan tre och fyra procentenheter varje år. Men sedan 2005 har ökningen stannat av. Det går fortfarande framåt – men långsammare än förut. Skulle det fortsätta i den här takten skulle det ta åttio år innan föräldradagarna delades helt lika.

– Det handlar mycket om de normer och värderingar som vi har, men också om hur arbetsplatser organiserar sig. Det är viktigt att arbetsgivare organiserar sig så att det går att vara föräldraledig, säger Eva Nordmark.

”Naturligt att mammorna börjar”

På ett café för föräldralediga i Södertälje träffar vi Helene Sjöblom och hennes son Tore. Hon kommer att vara ledig i åtta månader, medan hennes sambo tagit ut sex månader.

– Jag vet inte varför det är så att mammorna tar ut största delen, men det är naturligt att mammorna börjar, och sen kanske det bara rullar på, säger hon.

Jens Wesslén kommer snart att gå på föräldraledighet. För honom blir det tre månader som föräldraledig.

– Hon har fått de flesta dagarna. För oss var det en ekonomisk fråga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.