Mats Knutson analyserar partiledarnas ordval. Foto: SVT/Tal till nationen

Partiledarnas besked efter mötet med talmannen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen turades alla partiledarna från de åtta riksdagspartierna om att besöka talmannen Andreas Norlén. Så här löd beskeden efteråt på partiernas pressträffar hur de tänker kring en ny regering.

Socialdemokraterna

Först ut att träffa talmannen var Stefan Löfven (S). Efter mötet var den bortröstade men ännu sittande statsministern tydlig med att blockpolitiken måste brytas och att Socialdemokraterna inte kommer att ge regeringsmakten till Alliansen.

Regeringsbildning

– Lösningen ligger i mitten av den svenska politiken, säger Löfven.

Moderaterna

Partiledare nummer två att kliva in hos talmannen var Ulf Kristersson (M). Moderatledaren som är den främsta utmanaren till statsministerposten jämte Löfven vill se blocköverskridande samarbeten där de fyra allianspartierna bildar regering.

– Jag sa det före valet, det kan bli den svåraste regeringsbildningen i modern tid och jag tror att vi kan vara ungefär där så jag tar inte lätt på detta. Men jag är beredd att pröva möjligheten för en sådan regering.

Sverigedemokraterna

Den tredje partiledaren att samtala i enrum med talmannen var Jimmie Åkesson (SD). Efteråt förklarade Sverigedemokraternas partiledare att man avser att trycka på nejknappen till alla statsministerkandidater så länge Sverigedemokraterna inte ges inflytande.

Däremot är Åkesson positivt inställd till en M-ledd regering med eller utan Kristdemokraterna.

– Det verkar finnas en bild, framförallt hos Alliansen, att man ska bilda regering och sen blunda och hoppas att man får igenom sin budget, säger Jimmie Åkesson.

Centerpartiet

Partiledare nummer fyra hos talmannen var Annie Lööf (C). Centerledaren framförde efteråt behovet av en handlingskraftig regeringen, i form av Alliansen, som stöds av Socialdemokraterna för att omöjliggöra en regering i beroendeställning från Sverigedemokraterna eller från Vänsterpartiet.

–  För mig är det viktigt att ytterlighetspartierna (V och SD), inte får politiskt inflytande. Då behöver vi hitta samarbete och samförstånd över blockgränsen, säger Lööf.

Vänsterpartiet

Därefter, som femte partiledare hos talmannen, var Jonas Sjöstedt (V). Vänsterledarens besked var att Socialdemokraterna inte kan räkna med Vänsterpartiets stöd om partiet lämnas utanför regeringssamarbete.

– Den tiden är förbi. Vi röstar inte för en regering där vi inte ingår eller ges politiskt inflytande, sa Sjöstedt.

Kristdemokraterna

Sjätte partiledaren som diskuterade med talmannen var Ebba Busch Thor (KD). Hennes budskap var att det nödvändigtvis inte behöver vara förödande att en alliansregering tillsätts med stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi lovade våra väljare att en röst på KD är en röst mot Stefan Löfven och för Ulf Kristersson. Om det finns ett tydligt stöd måste Sveriges bästa och den politik man får igenom vara avgörande, säger Busch Thor.

Liberalerna

Näst sist att möta talmannen var Jan Björklund (L). Hans besked var likt Centerpartiets att Liberalerna inte kan tänka sig sitta i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna eller att Vänsterpartiet ges inflytande.

– Jag vill inte ge den makten vare sig till Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, två ytterlighetspartier, säger Björklund.

Miljöpartiet

Sist ut var språkrören Isabella Lövin (MP) och Gustav Fridolin (MP). Ledarna för Miljöpartiet menar att beskeden från Stefan Löfven och Jimmie Åkesson utesluter Alliansens möjligheter att bilda regering som efter valen 2006 och 2010.

– Ett sådant försök att bilda en alliansregering är dödfött. Det skulle kräva stöd från Stefan Löfven eller från Sverigedemokraterna och de rödgröna partierna kommer inte vara ett stödhjul till en alliansregering, säger Lövin.

– Den rimliga regeringen som skulle får igenom sin budget och delar demokratiska värderingar är en regering som utgår ifrån de politiska mitten som vi ingår i, tillägger Fridolin.

Talman Andreas Norlén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet