Pehrson (L): Det krävs en ny friskolereform

Uppdaterad
Publicerad

Regelverket för friskolorna i Sverige måste göras om, säger Johan Pehrson i sitt första linjetal som ledare för Liberalerna när partiet startar sin valkampanj i Norrköping.

– Låt mig tala ur skägget: Dagens friskolesystem är inte tillräckligt bra. Det måste bli bättre. Det måste skapas ett nytt och ett bättre regelverk.

Pehrson sade tidigare i veckan till TT att L kommer att gå fram med förslag som begränsar vinstuttaget för bolag som driver friskolor. Han pekade då på en tänkbar modell där skolföretag beläggs med krav på en viss nivå av eget kapital som ska kvarstå i bolaget – och lovade att det är en fråga som partiet kommer driva i valrörelsen.

Kräver ny reform

Det är också den punkt han kanske lägger mest kraft på i sitt tal under lördagen.

– Friskolorna är här för att stanna. Friheten vann i den delen. Nu måste vi gå vidare. Fixa det som behöver fixas. För att säkra just mångfald och kvalitet i alla skolor. Därför var ett av mina första beslut som ledare att vi nu utvecklar vår skolpolitik ytterligare, säger Pehrson.

Det ska inte finnas några ”kortsiktiga klippare” i skolan, fortsätter han, och kräver en ny friskolereform.

– Elevernas och lärarnas förutsättning att ta till sig kunskaper och förmedla dessa ska stå i ensamt fokus, inte aktiernas värde.

Bjuder in till samtal

Han säger vidare att man bjudit in nationella företrädare för lärarna, rektorerna och eleverna för samtal.

– Liberalerna lägger om politiken. Jag vill ta del av deras perspektiv på hur.

Moderaterna och Kristdemokraterna är två partier som lär ifrågasätta den nya linjen från L. Och Pehrson medger i lördagens tal att det inte är säkert att man har fullt stöd för förslagen i en framtida borgerlig regering.

– Tidningarna kommer att skriva om att vi är det första borgerliga parti som på allvar vill göra något åt det alltför oreglerade svenska friskolesystemet. Och för all del, det stämmer ju, säger Pehrson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.