• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nalin Pekgul, föredetta riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Foto: SVT

Pekgul: Känner till många i MP som kan kallas islamister

Uppdaterad
Publicerad

Islamister som är aktiva inom svensk politik är inte unikt för Miljöpartiet. Men de har varit mer framgångsrika där än i andra partier, hävdar den tidigare socialdemokratiska politikern Nalin Pekgul i SVT:s Agenda.

Nalin Pekgul var tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna och blev 1994 den första muslimen i Sveriges riksdag. Hon menar att det finns ett problem med islamism i Sverige som är särskilt utbrett i Miljöpartiet.

– Det betyder inte att andra partier har problem med det, men just Miljöpartiet har ett problem med det. Där har de varit starkast och mest framgångsrika med att driva sina frågor, säger hon i SVT:s Agenda.

MP-krisen

Visar sig i debatten

Nalin Pekgul säger att hon känner till många som kan kallas islamister i såväl Miljöpartiets partistyrelse som i kommunfullmäktige och i stadsdelsnämnderna.

– Tänk på förra årets debatt om kvinnors rätt att klä sig som de vill i förorterna. Vilka var aktiva då? De som skrev om de här frågorna blev attackerade för att vara islamofoba lobbyister av företrädare för Miljöpartiet.

Nalin Pekgul säger att hon dragit sina slutsatser utifrån vad de själva skrivit i olika debatter om fundamentalism.

– Majoriteten av den halva miljonen muslimer i Sverige blir överlyckliga när det förtryck som drabbar dem äntligen kommer upp till ytan och debatteras. Men de människor som snabbt går ut för att attackera journalister och andra muslimer för att vara islamofober och inte vill ha den diskussionen, då kan man räkna ut att de har en islamistisk idé om hur samhället ska vara. Vissa av de här företrädarna säger öppet att de vill ha ett parallellt samhälle. De är inte intresserade av miljöpolitik för fem öre.

Rätt att hälsa som man vill

Efter uppståndelsen kring partistyrelsekandidaten Yasri Khan som inte vill ta kvinnor i handen slog Stefan Löfven i riksdagen fast att ”I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen”. Nalin Pekgul säger att hon inte gillar uttalandet och att det känns olustigt när pendeln slår åt andra hållet.

– Jag har visst rätt som muslim att säga: jag vill inte skaka hand med någon. Men jag kan inte förvänta mig att få ett förtroendeuppdrag för ett feministiskt parti om jag diskriminerar en grupp. Vad är nästa steg? Ska jag tvingas äta fläskkött?

För låg kunskap om islam

Nalin Pekgul säger att riksdagsdebatten i veckan visade hur låg kunskapsnivån är om islamism och ett mångkulturellt samhälle hos såväl statsministern som oppositionens ledare.

– Jag skulle önska att statsministern tog ett initiativ till att alla partiledare träffas för att säkerställa att inga partier blir arenor för islamister och att våra kommuner och förvaltningar inte göder islamistiska organisationer med pengar så att de kan förtrycka andra muslimer.

Påståendet om att troende muslimer efter den debatt som uppstått inte skulle vara välkomna i riksdagen är ”det dummaste hon hört”.

– Jag har aldrig tänkt på att min tro skulle vara ett hinder. Men det är klart, är man islamist kan man inte stå för ett demokrataiskt parti, då får man gå till Sverigedemokraterna.

Klicka på bilden högst upp i artikeln för att se intervjun med Nalin Pekgul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet