• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finansmarknadsminster Per Bolund (MP) och Louise Brown, ordförande för organisationen Transparency International Sverige, i SVT-programmet Agenda. Foto: SVT Agenda

Per Bolund beredd att tillsätta haverikommission om penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters Swedbank-avslöjande är Finansmarknadsminister Per Bolund beredd att tillsätta en haverikommission om penningtvätt i Sverige. Det säger han i SVT-programmet Agenda.

Finansmarknadsminister Per Bolund menar att Swedbank inte tagit det ansvar som behövs och som han förväntar sig av en svensk bank. Därför är han inte främmande för tanken att tillsätta en haverikommission för att utreda saken.

– Jag tycker dels att vi har att förvänta oss mycket mer här. Alla vi som sköter våra bankaffärer, som har förtroende för våra banker, när vi ser det här hända så tror jag att vi alla blir väldigt upprörd, säger Per Bolund i Agenda.

Är du beredd att tillsätta en haverikommission?

– Ja, absolut. Vi behöver nu lära oss, framförallt behöver Swedbank lära sig av det här. Jag tycker att alla svenska banker nu måste studera vad som har gått fel och göra annorlunda. Vi måste stänga dörrarna som varit alldeles för öppna, säger Per Bolund.

”Ingen slump att det hände”

Finansmarknadsministern backas upp av Louise Brown, korruptionsspecialist och ordförande för organisationen Transparency International Sverige. Hon menar att det finns brister som pekar på att just en haverikommission skulle vara på sin plats.

– Finansinspektionen gjorde en utredning gällande Swedbank och Nordea som blev klar förra året – man hittade systematiska brister, ingenting hände, säger Louise Brown.

Dessutom anser hon att det inte är en slump att det händer en svensk storbank.

– Det är inte en slump. Om vi tittar på EU-nivå de senaste tio åren så har 18 av de 20 största bankarna fått sanktioner på grund av penningtvätt. Nu handlar det om Swedbank som gick in i en marknad som har en hög riskprofil – det är inte en slump. Dessutom har vi en situation där vi har väldigt bristfälliga rutiner, troligen internt i och med att detta har hänt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.