”Vi får signaler från flera medlemmar de har utmaningar med att hitta personal”, säger Peter Thomelius, chef kompetensförsörjning på Visita. Foto: SVT

Personalbrist när krogar öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan restauranger och barer återgå till sina ordinarie öppettider.

Men efter månader av restriktioner har branschen svårt att hitta personal med kort varsel.

– Det är en utmaning att hitta den personalen som man behöver, då får man anpassa sina öppettider och sitt menyutbud, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita.

I takt med att smittspridningen av covid-19 minskat lättas restriktionerna i samhället gradvis. Den 1 juli kunde krogarna återgå till ordinarie öppettider efter att under flera månaders tid varit tvungna att stänga tidigare.

Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita har många arbetsgivare svårt att hitta kvalificerad arbetskraft.

– Vi får signaler från flera av våra medlemmar att de har svårigheter att hitta personal i och med att restriktionerna har lättats. De kom med ganska kort varsel och då blir det en utmaning att hitta personal när vi nu har möjlighet att ha öppet längre, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita.

Han vill att branschen arbetar aktivt på både kort och lång sikt för att minska personalbristen.

– Vi måste naturligtvis fortsätta att prata om möjligheten och attraktiviteten i branschen och fortsätta höja kvaliteten i de yrkesutbildningar som leder till jobb i våra näringar. Vi måste också ställa krav på Arbetsförmedlingen så att de matchar de som har blivit arbetslösa under pandemin mot de yrken som finns tillgängliga nu i näringen nu när det försiktigt vänder.

Facket delar bilden

Hotell- och restaurangfacket (HRF) har i juni drygt 27 000 medlemmar med ungefär 100 nya medlemmar den senaste månaden. Motsvarande siffra var strax före pandemin, i december 2019, lite över 29 000.

– Vi har definitivt fått signaler från arbetsgivarsidan att man inte hittar kompetens och i vissa fall inte hittar rätt kompetens. Det stämmer att många har lämnat branschen men det stämmer också att branschen har den högsta arbetslösheten i Sverige, säger Malin Ackholt, ordförande för HRF.

Hon menar att arbetsgivare och arbetssökande inte finns på samma arena. Dessutom behöver det finnas större möjlighet till kompetensuppdatering för att fler ska kunna ta del av de lediga jobben.

– De som är arbetslösa har ju tidigare arbetat i branschen, så kompetensen finns. Jag tror att arbetsgivare måste bli bättre på att bredare berätta att de söker personal, så att arbetslösa och arbetsgivare kan finna varandra på ett bättre sätt, säger Malin Ackholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.