• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polis nekar flyktingbarn omprövning

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket vill ompröva fallet med en svårt traumatiserad pojke från Afghanistan, som ska avvisas till Italien. Men gränspolisen vägrar att återlämna ärendet.

Den 15-årige pojken kom till Sverige i vintras via Italien, och ska nu skickas tillbaka dit enligt EU:s så kallade Dublinförordning.

Enligt pojkens gode man, Annette Cromwell, blev han svårt misshandlad av gränspolisen i Italien och även utsatt för en våldtäkt i ett flyktingläger. När han i april fick avslag på sin ansökan togs han in på BUP-akuten i Malmö, svårt traumatiserad.

–Då hade han sytt ihop sin mun, säger Annette Cromwell till Ekot.

15-åringen vårdas nu på ungdomspsykiatrins akutmottagning i Malmö efter flera självmordsbesök. Han har fått avslag i alla rättsliga instanser.

Efter att Ekot kontaktat Migrationsverket ansåg dock en högt uppsatt tjänsteman att fallet var så ömmande att han borde få en ny prövning. Men gränspolisen i Malmö säger nej.

–Polisen har alltså en möjlighet att lämna över ärendet till oss. Men uppenbarligen så har beslutande polisman gjort en annan bedömning, säger Fredrik Beijer, biträdande rättschef på Migrationsverket, till Ekot.

–Vi kommer inte att överlämna ärendet till Migrationsverket. Polismyndigheten gör sin egen bedömning, säger Peter Norén, kriminalinspektör vid gränspolisen i Malmö, till SR:s Ekoredaktion.

Fakta

Enligt Dublinförordningen ska ansökan om asyl göras i det första land av förordningens medlemsstater som en flykting kommer till. Därför skickas en del tillbaka till länder de passerat på vägen till Sverige. 

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.