Kritiker kräver rikspolischefens avgång: ”Friserade siffror”

Publicerad

Polisledningens beskrivning av antalet nya områdespoliser får nu hård kritik. Den tidigare polisen, affärsmannen och debattören Joakim Söderström hävdar att trafikpoliser och spanare kodas om till områdespoliser trots att de behåller sina gamla arbetsuppgifter.

Rikspolischefen säger att områdespoliser ibland måste göra annat, men säger sig inte känna till någon omkodning.

De så kallade områdespoliserna ska jobba lokalt brottsförebyggande och skapa trygghet genom att synas i utsatta områden.

Enligt rikspolischef Anders Thornberg har antalet områdespoliser ökat de senaste åren, och i en replik efter att Expressens ledarskribent Anna Dahlberg krävt hans avgång skrev han häromdagen att antalet områdespoliser ”är i dagsläget 1181”.

SVT Nyheter granskar

Men den siffran möts nu av kraftig kritik. Joakim Söderström, som länge jobbade på olika poster inom polisen, menar att den till stor del består av luft eftersom polisen omkodat till exempel spanare och trafikpoliser till områdespoliser – trots att deras arbetsuppgifter inte förändrats.

– Det är anmärkningsvärt att siffran används, säger han.

”Förekommer”

SVT har varit i kontakt med en områdespolis som bekräftar att omkodningen förekommer lokalt, och när SVT frågar rikspolischef Anders Thornberg bekräftar han att områdespoliser ibland måste syssla med andra arbetsuppgifter.

– Vi skulle vilja att områdespoliserna varje dag kunde jobba som områdespoliser men de kan inte det för de måste förstärka på andra delar.

Men Thornberg förnekar att man medvetet skulle koda om personal för att förbättra siffrorna.

– Vad jag känner till så gör vi inte det.

”En vd hade fått sparken”

Joakim Söderström krävde nyligen Anders Thornbergs avgång i en debattartikel i Dagens Industri. Söderström hänvisar till att brottsutvecklingen få flera områden går åt fel håll, samtidigt som polisen fått mycket stora resurstillskott.

Efter poliskarriären har Joakim Söderström jobbat som affärsman och inom säkerhetsbranschen. I början av året fanns uppgifter om att han skulle vara på väg mot ett politiskt engagemang, men dessa uppgifter tillbakavisar han för SVT. Han menar att flera av Tidöavtalets förslag på rättsområdet är steg i rätt riktning, men att de kräver en ny polisledning för att förverkligas.

– Om svensk polis hade varit ett aktiebolag och ägarna skjutit till så mycket pengar men resultaten bara blivit sämre – då hade vd:n fått sparken.

Anders Thornberg svarar:

– Han får svara för vad han tycker. Han jobbar inte i polismyndigheten. Vi är för få i svensk polis, vi gör så gott vi kan med de resurser vi har, vi har en brottslighet som saknar motstycke!

Vet du mer? Kontakta SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet