Det finns för få poliser för att hinna utreda ärenden som rör våldtäkter och sexuella övergrepp, därför blir de liggande i många veckor – ibland till och med när det finns en misstänkt, säger polisen.
En utredning som gäller en 12-årig flicka som misstänks ha våldtagits av en äldre kille i Stenungsund hade inte kommit någon vart efter sex veckor, trots att polisen hade ett namn på den som tros ha våldtagit flickan.
Och det finns fler exempel.
Tidigare i år filmade två män när de våldtog en kvinna och publicerade videon i appen Snapchat. En annan person sparade ned filmen där våldtäktsmännen syns tydligt och händelsen polisanmäldes, men tipsaren hördes inte förrän efter två månader. Männen dömdes så småningom.
– Det här är inget önskvärt läge. Tvärtom, vi skulle vilja göra mer, säger Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen i Aktuellt.
Samma utredare
Med den situationen som är i dag finns det dock ingen möjlighet att hinna med både mord och våldtäkter, menar han. En del av problemet beror på att det ofta är samma utredare som har hand om dessa grova brott. I flera fall handlar det om utredare som tidigare bara hade sexualbrott på sitt bord, men på grund av resursbrist nu måste jobba med annat också.
– Det är svårt att förklara varför våldtäktsärenden läggs på hög, men de andra brotten är ännu allvarligare. Det är två onda ting som vi måste välja mellan, säger Torgny Söderberg.
TV: Kriminologen: ”Brott mot kvinnor och barn har inte lika hög status”
Statistik från Brottsförebyggande rådet som SVT Nyheter tagit fram visar också att allt färre anmälda våldtäkter som faktiskt handlagts av polisen leder till åtal. 2014 var den siffran 20 procent för att året därpå falla till 14 procent. Förra året var det 11 procent av anmälningarna som ledde till åtal.
– Det värsta som kan hända är att allmänheten tappar tilltron till rättsväsendet. Dit vill vi inte komma. Jag är inte jätterädd för det, men jag är oroad, säger Torgny Söderberg.