För fjärde natten i rad drabbades många av Stockholms förorter av bränder, stenkastning och skadegörelse. Johnny Lindh, poliskommissarie Västerort, säger att mediernas stora närvaro i de oroliga områdena är en av orsakerna till att upploppen fortsätter.
– Det är en väldig medial uppmärksamhet. De två största kvällstidningarna direktsänder dygnet runt från plats. Min erfarenhet är att det här blir en ofantligt attraktiv arena för dem som vill bli hörda, sedda och bekräftade, säger han.
Skulle det bli bättre om media försvann?
– Jag säger inte att media ska försvinna, men det triggar de här ungdomarna.
”Spelar varandra i händerna”
Mediernas bevakning av upploppen har de senaste dagarna kritiserats på flera punkter.
Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för Norra Sidan, säger till Medievärlden att bevakningen av kravallerna i Husby gått överstyr.
– När det brinner bilar och kastas stenar kryllar det av journalister här. Men de som ligger bakom det här och medierna spelar varandra i händerna, säger han till tidningen.
Även journalisten David Isaksson kritiserar medierna. Han menar att medierna skickar ut orutinerade reportrar för att rapportera från förorterna.
”Reportrarna på plats den första natten och morgonen verkar över huvud taget inte ha några egna kontakter i området”, skriver han på SVT Debatt.
”Att sända live minskar mytbildningen”
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson försvarade i sin blogg, den 20 maj, tidningarnas massiva bevakning i området. Han skriver att de har ett viktigt journalistiskt uppdrag som innefattar både att förmedla händelseförloppet samt vittnesmål om påstådda polisövergrepp.
”Att göra det med live-tv är också att nyhetsförmedla med en omedelbarhet, som gör det möjligt för alla att följa detta direkt – något som minskar risken för mytbildning om vad som egentligen hänt”, skriver han.