Nära hälften av alla skjutningar sker utanför storstäderna. I Eskilstuna, som varit hårt drabbat av skjutvapenvåldet, ser polisen hur allt fler unga dras in i våldet.
Här handlar det om totalt 16 skjutningar hittills i år, fem av dem på en och samma gata i stadsdelen Årby norr om centrala Eskilstuna. Polisen kopplar händelserna till en pågående konflikt mellan två olika kriminella grupperingar.
– På den här platsen är det en av grupperingarna som hänger, det är där de träffas, socialiseras, det är där man begår brott. Det är en så kallad narkotikascen vilket gör att när den andra grupperingen tagit tillfället i akt har de varit på den här platsen och det har skett skjutningar, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen hos Sörmlandspolisen, som tidigare arbetat i Järva och Sollentuna.
Ungdomar förvarar vapen
Det är trångt på narkotikamarknaden, vilket skapar konflikter, enligt honom. Samtidigt finns det många ungdomar som lever i utanförskap och söker tillhörighet. Något som gör att allt fler unga dras in i våldet i staden, enligt polisen. Det kan till exempel handla om att de förvarar eller transporterar vapen.
– Det är tioåringar och elvaåringar som förekommer och det inte bara vid ett tillfälle utan det är en bild som framträder. Vi har också fjorton-, femton- och sextonåringar som är härdade kriminella.
Polisens kartläggning visar att runt 1 200 nätverkskriminella i Sverige är under 18 år. Runt 170 av dom är under 15. Men siffrorna är troligen högre än så.
– Pratar vi om de riktigt unga, det är en grupp som vi har ganska dålig koll på. Deras radikaliseringsresa är väldigt kort, från det att de släpper sitt normala liv till dess att de är skjutvapenredo, den kan vara extremt kort. Vi har en del händelser där man gått från att egentligen inte begått så mycket brott till att skjuta, säger Christoffer Bohman.
– Vi har ett samhälle som inte fångar upp de unga och det är där någonstans som den långsiktiga planen måste ligga. Vi måste nästan reformera våra åtgärder för att dels förebygga att de går in i den här banan, men även att när de gör felsteg så ska vi kunna vara där supertidigt.
Krävs snabba åtgärder
Fönstret att stoppa processen är kort, och det kräver snabba åtgärder och nära samverkan med andra myndigheter.
– Det kräver också att vi slaktar en del heliga kor, säger Christoffer Bohman och tar som exempel sekretessen mellan myndigheterna.
– Vi har länge värnat integriteten väldigt högt men det är kanske något vi måste ompröva.