Foto: TT

Polisen registrerade romska EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska polisen har i nästan ett års tid detaljerat kartlagt romska tiggare som befinner sig i Sverige. Detta utan att de varit misstänkta för brott. Uppgifterna om personerna har lagts in i ett omfattande register.

– Vi blev fotograferade och fick svara på mängder med frågor. I en halvtimme höll polisen på, säger Mariana som kommer från en ort i södra Rumänien, till Sveriges Radios Ekoredaktion som nu avslöjar polisens register.

Mariana befinner sig i Sverige tillsammans med Mario och Daniel, och de vittnar om samma sak.

Polisens romregister

– De tog bilder på oss. De ville se id-kort också, säger Mario i en intervju med Ekot.

Ska spåra ligor

Polisens underrättelsetjänst har det senaste året kartlagt tiggarna för att undersöka om de är offer för människohandel, och om det styrs från organiserade ligor.

I början av december presenterade polisen den färdiga rapporten.

Den visar att det finns grupper som styrs av kriminella, men också att de allra flesta som befinner sig i Sverige tigger frivilligt.

Hemliga instruktionen: Fota id

Men enligt SR Ekot har en hemlig instruktion skickats ut till poliser i hela landet, där de uppmanats att i stort sett så fort de kommer i kontakt med tiggare fotografera deras id-handlingar och ställa mängder med detaljerade frågor.

Enligt Linda Staaf, chef för nationella underrättelsetjänsten, handlar det inte om något register.

– Det här är inte ett register, det är en uppgiftssamling. Vi har arbetat utifrån ett uppdrag från regeringen för att kunna åtgärda brottslighet, säger hon.

”Ingen har fotograferats”

Hon hävdar att polisen inte behöver något tillstånd för det här, utan att de har utgått från polisdatalagen.

– Vi har varit noggranna just eftersom det finns tråkiga historier sedan tidigare. Därför valde vi att ha med jurister som fick stämma av att vi gör allting rätt. Att det har uppfattats på annat sätt av Ekot är olyckligt, säger Linda Staaf.

Enligt henne har inga personer fotograferats, däremot har identitetshandlingar fotograferats i enskilda fall. Hon understryker att det handlar om att kunna hitta personer som har begått eller blivit utsatta för brott när polisen startar förundersökningar.

Ska inte ha skickat en uppmaning

Linda Staaf säger att det inte har skickats ut någon generell uppmaning från nationellt håll till alla poliser att prata med alla tiggare de kommer i kontakt med.

– I de fall poliser i vissa sammanhang träffar på utsatta EU-migranter kan de ställa frågor till dem för att människohandel ska kunna upptäckas. Syftet är att hjälpa dem som är utsatta och få bättre kännedom om vilka åtgärder vi behöver vidta vid brottslighet.

JO-kritik mot romregister

2013 avslöjade Dagens Nyheter att Skånepolisen upprättat ett olagligt register över 4.000 romer.

Justitieombudsmannen (JO) har riktat allvarlig kritik mot registret och Justitiekanslern (JK) beslutade att alla som ingick i registret har rätt till 5.000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet