Försvarsmakten bör sättas in för att bistå polisen i kampen mot gängvåldet. Det säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till Aftonbladet.
– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, säger hon.
Redan 2018 öppnade dåvarande statsminister Stefan Löfven för samma möjlighet. Några som var ännu tidigare var Sverigedemokraterna, som välkomnar S förslag.
– Vi har lagt fram det här vid många tillfällen, och det är glädjande att fler nu ser att vi hade rätt och att det kan bli verklighet, säger Richard Jomshof (SD) som är justitieutskottets ordförande i riksdagen, till SVT Nyheter.
Han säger också att regeringen och SD pratar om möjligheten att sätta in militären, men att den exakta formen för hur det skulle gå till är något som diskuteras.
I en kommentar till SVT avböjer försvaret att kommentera förslaget, men säger att ”generellt har Försvarsmakten och Polismyndigheten ett bra samarbete redan i dag”.
Strömmer (M): Intressant tanke
Justitieminister Gunnar Strömmer säger att det är en ”intressant tanke” att sätta in militären.
– Vi är i ett läge där det finns utrymme för samspel mellan olika myndigheter, även myndigheter som inte har jobbat tillsammans tidigare, säger han.
Vilka myndigheter det i så fall rör sig om, och om Försvarsmakten är en av dem, återstår att se enligt Strömmer.
Oppositionen oroad
Flera partiledare i oppositionen som SVT Nyheter har pratat med oroar sig för det eskalerande våldet, och ser dystert på utvecklingen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar säger att våldsvågen måste brytas nu, och lyfter fram tre konkreta åtgärder som V förespråkar.
– Det handlar om att utlämna eller lagföra personer som Rawa Majid, krossa narkotikamarknaden och stoppa varje nedskärning i skola och socialtjänst som kan förhindra att unga människor faller in i detta, säger hon.