Det förebyggande arbetet mot våld och kriminalitet bland unga var ämnet för debatten. Heike Erkers, som är ordförande i Akademikerförbundet SSR som organiserar socialsekreterare, säger att det finns stora skillnader i hur landets kommuner klarar det brottsförebyggande arbetet.
”Lotteri utifrån postnummer”
– Lite slarvigt man säga att det är ett lotteri utifrån vilket postnummer man har, vad man får för hjälp, säger hon i Agenda.
Har politiker inte tagit den här frågan på allvar?
– Just nu pågår en viktig översyn av socialtjänstlagen. Vi vill att det skrivs in ett uppdrag till kommuner att verka brottsförebyggande och prioritera socialt arbete för att förhindra brott. Jag hörde inga visioner om det i valrörelsen, säger Heike Erkers.
Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, menar att det är omöjligt för socialtjänsten att göra ett bra jobb om det inte finns lokal närvaro av poliser.
M: Låt kriminalvården arbeta med kriminella
– Vi kommer att behöva satsa på socialtjänsten, men vi vill också pröva lite nya sätt att angripa problemen. Vi har grovt kriminella personer i 16-17-årsåldern som hamnar hos socialtjänsten. Det är svårt för många socialsekreterare att möta den situationen, säger han och fortsätter:
– Vi vill pröva att låta kriminalvården arbeta med de grovt kriminella ungdomarna, för att avlasta socialtjänsten och arbeta mer med de ungdomar där vi har möjlighet att bryta ett kriminellt beteende.
Fredrik Lundh Sammeli (S) är ordförande i justitieutskottet. Han säger att man måste titta på en mängd verktyg.
S: Tvingande vårdinsatser mot familjer
– Kriminalvården har en viktig roll i att bryta cirkeln att komma tillbaka till brottslighet, säger han, men han vill också se att socialtjänsten ska ha en tydligare uppsökande barnvård.
– Socialtjänsten ska kunna ha en tvingande vårdinsats mot familjer. Att inte vänta tills det handlar om att omhänderta ett barn, utan faktiskt ha musklerna att möta och kunna tvinga till insatser. Men också att tydligare lyfta ut ungdomar, att lvu-omhänderta fler för att lyfta ut dem från en kriminell miljö, säger Fredrik Lundh Sammeli.
Se hela debatten i Agenda i SVT Play.