Pourmokthari (L): ”L har sina åsikter – men jag tillhör regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Klimatpolitiska rådet är det osannolikt att regeringen når klimatmålen för 2030 om regeringen genomför en sänkning av reduktionsplikten. Liberalerna är för reduktionsplikt men trots detta försvarar Sveriges nya liberala miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari regeringens politik i Tidöavtalet och att reduktionsänkningen plockats bort.

Reduktionsplikten är något Liberalerna länge varit för, men den tillträdande regeringen har gjort klart att den skall hållas till ett minimum. Men enligt Sveriges nya miljö- och klimatminister är liberal politik en sak – och regeringspolitik en annan.

– Liberalerna har sina åsikt, men jag tillhör en regering som ska driva igenom Tidöavtalet och mycket annan politik. Och en del i det är att plocka bort reduktionsplikten, säger Romina Pourmokthari (L) i Aktuellt.

Kritik mot ändringar

Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson säger till SVT att hon ser det som väldigt osannolikt att Sverige ska kunna nå klimatmålen för 2030 om regeringen genomför den sänkning av reduktionsplikten som man utlovat. I Tidöavtalet nämns heller inte klimatmålen för varken 2030 eller 2045.

Men Pourmokthari säger att målen fortfarande gäller.

– I Tidöavtalet står det att vi ska driva en ambitiös klimat- och miljöpolitik och jag har ingen intention att gör något annat.

Kritiserar tidigare regeringar

Enligt henne handlar det om att driva en klimatpolitik som inte försvårar för människor i vardagen. Hon ger den klimatpolitik som drivits av tidigare regeringar underkänt, och menar att den saknat vetenskaplig grund.

– Man har lagt ner kärnkraftverk och den som laddat sin statligt subventionerade elcykel har fått göra det med el tillverkad med olja. Vi vill se vad vetenskapen säger och vad som kan få ner utsläppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.