Mia, själv präst i dag, tvingades till sex under flera år av sin församlingspräst. Han fick jobba kvar. Hon lider fortfarande av övergreppen. Foto: SVT

Präster tillåts jobba kvar trots anmälningar om sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Sedan staten och kyrkan skildes åt år 2000 har 69 anmälningar gjorts om sexuella övergrepp inom svenska kyrkan, men i färre än vart tredje fall har prästerna förklarats obehöriga.

Mia, själv präst i dag, tvingades till sex under flera år av sin församlingspräst. Han fick jobba kvar. Hon lider fortfarande av övergreppen.

Strax efter konfirmationen, när Mia började som ungdomsledare inom Svenska kyrkan, började de grova sexuella trakasserierna av prästen i församlingen. Mia redogör för hur hon utsattes för övergrepp på både ett läger, i ett andaktsrum och hos en prästkollega.

– Vissa saker gjorde han ganska öppet, som att han våldtog mig inne i en kyrka och i en buss. Men de flesta övergreppen skedde där det inte var någon annan i närheten, säger Mia.

Prästen själv har hela tiden sagt att Mia ställde upp frivilligt, något hon bestämt förnekar. Av kyrkans egen domstol, domkapitlet, dömdes prästen till tre års prövotid, men kunde jobba kvar.

Stöter på konfirmander och köper sex

Han är långt ifrån ensam om att anses kunna fortsätta inom kyrkan trots anmälningar, visar SVT Nyheters granskning.

Att som präst porrsurfa på sin arbetsdator, sexchatta med en konfirmand, uppträda onykter och stöta på konfirmander, inleda en sexuell relation med en själavårdskontakt eller köpa sex av en prostituerad har i vissa fall lett till en erinran eller prövotid. Inte i ett enda av dessa fall har prästen förklarats obehörig.

Även dömda präster kan få jobba kvar

– Man tittar på möjligheterna för rehabilitering. Att personen kan få stöd och hjälp till att ändra sitt beteende och målet måste vara att det aldrig ska upprepas, säger Svenska kyrkans jämställdhetsansvarig Inger Lise Olsen som jobbat med frågorna länge.

Men om man är dömd i en domstol för att ha köpt sex, hur kan man då fortsätta jobba som präst?

– Det är ingen automatik. Bara för att man är dömd blir man inte av med ämbetet. Man tittar på de enskilda fallen, säger hon.

”Har inte blivit bättre”

Mia är i dag kritisk till hur Svenska kyrkan, numera även hennes arbetsgivare, har agerat i både hennes eget fall och flera andra.

– Vad jag har hört från andra människor som har kommit till mig och berättat om sexuella övergrepp inom kyrkan efter min anmälan så har det inte blivit bättre. Jag hade stöttat personer som blivit utsatta för det här på ett helt annat sätt, säger Mia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.