”Zelenskyjs budskap: I dag Ukraina, i morgon Sverige”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

En historisk händelse och ett unikt tal. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade via länk inför en fullsatt riksdag från ett krigshärjat Kiev. Budskapet till den svenska riksdagen och regeringen var tydligt: I dag Ukraina, i morgon kan det vara Sveriges tur.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har den senaste tiden hållit en rad tal inför olika parlament runt om i världen. Varje tal är specialskrivet för att vara anpassat till det aktuella landet. Varje tal är också känslosamt, men samtidigt uppfordrande. Syftet är att skapa stöd för Ukrainas försvar mot den ryska invasionen. Det präglade också talet inför den svenska riksdagen, ett tal som hölls exakt en månad efter starten för Rysslands invasion.

President Zelenskyj, som är en skicklig talare, inledde med att peka ut likheterna mellan Sverige och Ukraina. Det är ingen slump, sade han, att både Sveriges och Ukrainas flagga är gul och blå, och menade att det står för frihet, rättvisa och alla människors lika värde.

Han tackade också Sverige för all hjälp, inte minst det militära stödet, men begärde samtidigt skärpta sanktioner mot Ryssland och att Ukrainas ansökan om medlemskap i EU behandlas snabbt.

Skyr inga medel

Det underliggande budskapet i talet var dock tydligt; det här kriget handlar inte enbart om Ukraina, det handlar om alla fria och demokratiska staters rätt till självbestämmande. Lyckas Ryssland med sitt uppsåt i Ukraina står andra länder i närområdet på tur, kanske också Sverige. President Zelenskyj berättade i sitt tal om rysk propaganda där Ryssland ockuperar Gotland.

Det här är också av stor betydelse för hur Rysslands agerande påverkar svensk säkerhetspolitik. Det storskaliga angreppet på Ukraina visar att den ryska ledningen inte skyr några medel för att uppnå sina politiska mål. En regelrätt invasion av europeiskt land, urskillningslöst bombande av skolor, sjukhus och civil infrastruktur, allt detta skapar en betydande oro och osäkerhet inte bara i Sverige utan i alla länder i Rysslands närområde.

För svensk del har det redan fått betydande konsekvenser: Vapenleveranser till Ukraina, bred enighet i riksdagen om att kraftigt rusta upp Försvarsmakten och en intensiv debatt om vilken roll Sverige bör ha till försvarsalliansen Nato.

Möttes av stående ovationer

I sitt tal inför riksdagen talade inte president Zelenskyj enbart om krigets fasor och förödelsen av Ukraina. Han försökte också se framåt mot den dag freden är återställd. Här bjöd han in Sverige, svenska företag och arkitekter, att delta i återuppbyggnaden av landet, återuppbyggnaden av förstörda städer och byggnader.

President Zelenskyjs tal inför riksdagen möttes av stående ovationer. Efter talet lovade både regering och opposition att stödet till Ukraina ska fortsätta. Utrikesminister Ann Linde utesluter inte fler vapenleveranser och moderatledaren Ulf Kristersson menar att Sverige måste vara berett att göra mer. Andra partiledare uttrycker liknande tankegångar. Det finns alltså ett brett politiskt stöd för att fortsätta bistå Ukraina med olika typer av stöd i försvarskriget mot Ryssland.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.