Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
It-säkerhetsexperten: Väldigt kostsamma attacker. Foto: Sebastian Strandberg/SVT

Pro-rysk grupp tar på sig IT-attacker – skriver om Nord Stream

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter flaggar för en våg av överbelastningsattacker under veckan som gått.

En prorysk hackergrupp tar på sig ansvaret på Telegram.

Gruppen påstår att attackerna är svar på utvisningarna av ryska diplomater och den svenska utredningen av attentatet mot Nord Stream.

En lång rad centrala myndigheter har under veckan drabbats av överbelastningsattacker. Angreppen är så kallade DDOS-attacker som är ofarliga för myndigheternas verksamhet, men som hindrar besök på deras hemsidor.

På Telegram har en prorysk grupp tagit på sig ansvar för angreppen. Gruppen, som har över 40 000 följare, anklagar Sverige för att ha ”intensifierat konfrontationen med Ryssland” genom att utvisat fem ryska diplomater. Diplomaterna är enligt UD underrättelseofficerare och utvisades efter Uppdrag gransknings dokumentärserie ”Skuggkriget”.

Nord Stream-utredning

På Telegram pekar gruppen även ut den svenska utredningen om sabotage mot Nord Stream som en orsak.

Säkerhetspolisen vill inte uttala sig om ärendet men uppger i en kommentar:

”Säkerhetspolisen känner till att det genomförts ett antal överbelastningsattacker mot svenska institutioner. Ytterligare information om vårt underrättelseläge eller hur Säkerhetspolisen arbetar med den här typen av frågor är inget vi har möjlighet att gå närmare in på.”

Skatteverket beskriver attacken som ovanligt avancerad och ihållande och i ett pressmeddelande uppger man att angriparna använde sig av ”olika metoder”. Angreppet pågick i sex timmar och ska ha lett till att sajten blev långsam och svår att nå.

– Vi lekte katt och råtta. Vi gjorde åtgärder och de justerade sina attacker. Det var nytt för oss att de var så uthålliga, säger Peder Sjölander på Skatteverket till TT.

Riksdagen låg nere

Kammarkollegiet uppger i ett pressmeddelande att två av deras undersajter påverkades efter att leverantören Sitevision Control utsatts för en DDoS-attack.

Även Försvarsmakten har utsatts men angreppet ledde inte till någon påverkan, uppger man:

”Försvarsmakten likt andra myndigheter och organisationer utsätts kontinuerligt för försök och angrepp, vårt skydd är starkt och det har inte blivit någon större påverkan för oss.”, skriver försvarets kommunikationsavdelning.

Även Riksdagens sajt utsattes tidigare i veckan och kunde inte nås. Riksdagens presstalesperson bekräftar angreppet men vill inte kommentera ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.