Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hårdare straff är dyra och ineffektiva, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi. Foto: SVT

Professorn: Hårdare straff är dyra och ineffektiva

Publicerad

Svensk straffrätt har under decennier blivit allt strängare. När Tidöregeringen nu genomför vad de kallar ett paradigmskifte inom rättsväsendet dras tumskruvarna åt ytterligare. Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi, är orolig över utvecklingen. Han menar att åtgärderna är mycket kostsamma och så gott som verkningslösa.

– Vad man satsar på är fler poliser och högre straff. Nu är det så att vi har haft en extrem expansion av strafflagstiftningen sen sekelskiftet och vi har också haft en markant ökning av antalet poliser, och det tycks ju inte hjälpa. Och det enda regeringen kan säga är; mer av samma sak. För mig är slutsatsen snarare att vi ska tänka i andra banor, det här har ju inte givit någonting, säger Henrik Tham.

Han menar att det kan kännas logiskt att skärpa straffen när brottsligheten ökar och blir brutalare, men att det inte finns stöd i forskningen om att hårdare straff stävjar en sån brottsutveckling vi nu ser.

– Det är begripligt mot bakgrund av den allvarliga situation vi har med skjutningar, dödligt våld och sprängningar, men kanske inte särskilt rationellt. När vi tittar på brottslighetens utveckling i Sverige historiskt så kan vi inte se att det är skärpningar av straffen eller fler poliser som spelar roll.

Han understryker att Sverige behöver en poliskår, åklagarväsende och domstolar, men menar att en utvidgning av de verksamheterna endast ger en marginell effekt.

Hårdare ton från flera håll

Tham menar att det är både höger- och vänsterregeringar som drivit på för en allt strängare kriminalpolitik men att utvecklingen under Tidöregeringen flyttar fram positionerna ytterligare.

– Efter de tidigare åtta åren med socialdemokratisk och miljöpartistisk regering så trodde jag inte att man kunde få ännu fler straff- och tvångslagar, men det kan man uppenbarligen. Det är en extrem expansion i den straffrättsliga repressionen mot brottslighet.

Så vad behöver samhället göra för att komma till rätta med brottsligheten?

– En generell formel för kriminologer när det gäller brottslighet är att öka de legitima möjligheterna och minska de illegitima. Man måste fråga sig vad det är som är så attraktivt för de här unga att börja en kriminell karriär.

Utredningar initierade av Tidöregeringen kopplade till brottsbekämpning

Tilläggsdirektiv till Utredningen om förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande myndigheter.

Tilläggsdirektiv till Utredningen om ett förstärkt samhällsskydd och en minskad risk för återfall i brott.

Tilläggsdirektiv till Utredningen om tryggare bostadsområden.

Översyn av socionomexamen för att motverka ungdomskriminalitet.

Översyn av straffskalorna.

Skärpta regler för unga lagöverträdare.

Utökade möjligheter att använda tvångsmedel mot barn och unga.

En översyn av de osjälvständiga brottsformerna.

Anonyma vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.