För människor som lider av typ 1-diabetes finns två sätt att tillföra kroppen insulin. Antingen genom dagliga injektioner eller med hjälp av en insulinpump.
Den stora skillnaden är att pumpen, som bärs utanför kroppen, doserar insulinet kontinuerligt över hela dygnet, vilket resulterar i jämnare nivåer av det livsviktiga hormonet.
Studier har saknats
En pump har antagits varit ett bättre alternativ, rent medicinskt, men studier på området har saknats.
I den aktuella undersökningen, som presenteras på den pågående europeiska diabeteskongressen i Wien, jämförde forskare vid Göteborgs universitet drygt 2.400 diabetiker med pump med 15.700 diabetiker som använde injektioner under en sjuårsperiod.
Det visade sig att en pump, under den aktuella perioden, reducerade risken att dö på grund av hjärt-kärlsjukdom med 43 procent, och på grund av andra orsaker med 29 procent, jämfört med de som använde injektioner.
Njugg sjukvård
En nackdel med studien, säger forskarna i en kommentar, var att de personer som använde pump hade valts ut, varför de möjligen inte utgjorde ett representativt urval.
Men resultatet ses ändå som anmärkningsvärt. Framför allt med tanke på att den svenska sjukvården hittills varit mycket njugg med tekniska hjälpmedel till diabetiker, något Diabetesförbundet påpekat vid flera tillfällen. Detta i ett land som har bland den högsta förekomsten av typ 1-diabetes i hela världen.
– I Sverige är man väldigt restriktiv med att sätta in sådana hjälpmedel, eftersom det är förknippat med vissa kostnader. Men dessa kostnader får man tillbaka på längre sikt. De komplikationer som kan uppstå är det som verkligen kostar pengar. Det måste vården inse och skapa en beredskap för, sade förbundets ordförande Fredrik Löndahl i en kommentar i våras.
Fakta: Insulinpump
Insulinpumpar är små och bärbara hjälpmedel, ungefär i storleken av en digitalkamera.
Den tillför insulin via ett infusionsset bestående av en plastslang och en liten kanyl som förs in under huden.
Detta gör att man kan slippa dagliga injektioner.
Vid måltider kan patienten reglera dosen insulin beroende på hur mycket kolhydrater personen äter.
Mellan 8.000 och 10.000 personer bär insulinpump i Sverige.
Framför allt för diabetesbarn underlättar insulinpumpar i vardagen.
En pump kostar mellan 30.000 och 40.000 kronor och håller i cirka fyra år. (TT)