Foto: Eva Elmsäter

TV: Exklusiv intervju med Pussy Riot

Uppdaterad
Publicerad

Två av medlemmarna, som kallar sig Serafima och Sjejba, dök upp maskerade för en intervju med SVT i Almedalen.

Det har varit mycket hemlighetsmakeri runt deras besök. De riskerar att gripas när de kommer tillbaka till Ryssland.

– Vi kämpar för det fria ordet och människors möjlighet att vara delaktiga i samhället. Vi kämpar också för att världen inte ska glömma bort våra vänner som sitter i fängelse i Ryssland.

Almedalen 2013

Aktivistgruppen Pussy Riot reser världen runt för att få stöd för de två medlemmar i gruppen som fortfarande sitter fängslade. Pussy Riot-kollektivet, som idag består av elva personer, kämpar aktivt för att överklaga domarna och få de fängslade medlemmarna frisläppta.

Nadya Tolokonnikova och Maria Aljosjina dömdes till två års fängelse förra året sedan de framfört en protest i Frälsarkatedralen i Moskva. De bad en bön för president Putins avgång.

Situationen förvärras

– Situationen blir inte bättre i Ryssland utan värre, det är därför vi reser runt, för att dra uppmärksamhet till hur situationen ser ut för tjejerna i fängelset. Alla vet att fallet fick stor uppmärksamhet runt om i världen, men de fängslade tjejerna är nu helt avskärmade från omvärlden och vet inte vad som pågår utanför, sa medlemmarna under presskonferensen.

Nya lagar infördes

Upprörda röster hördes om att gruppen vanhelgat kyrkan och sårat de troendes känslor med sin protest. Och straffet blev hårt.

En av de åtalade friades, medan de två andra skickades iväg till fängelse. Den som sett hur ryska häkten ser ut inuti inser att enbart häktningstiden var ett hårt straff.

Protesterna mot domarna har varit omfattande från andra länders regeringar och från människorättsgrupper.

– Vi lyckades hitta de mest känsliga områdena och träffade rätt nerv och därför blev straffet så hårt. Straffet är sättet att tysta oss och samtidigt ett bevis på att regeringen är rädd för oss. Fallet blev också ett exempel som tydligt visar att det inte finns någon ytttrandefrihet i Ryssland, sa tjejerna under presskonferensen.

Väljer ett universellt språk

– Vi väljer att göra framträdanden för att musik är en universal uttrycksform som förstås av många människor och inte är beroende av nationalitet på något sätt, sa tjejerna.

Ökade inskränkningar i Ryssland

De ryska myndigheterna har de senaste åren ökat trycket mot politiskt aktiva och oppositionella. Ett antal lagar har skapats som gör att det fria ordet och den fria mötesrätten begränsats. Nya lagar har även tillkommit efter Pussy Riots protestaktioner. Det är numera förbjudet att täcka ansiktet offentligt och det är också straffbart att såra andra människors religiösa känslor.

– Putin är rädd för fria människor, men han är inte den enda som är rädd. Därför försöker myndigheterna begränsa vad människor ska tro, tycka och säga, sa tjejerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet