En nattlig vy av en stad, fotograferad från ovan, med upplysta byggnader som omger en mörk gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Civilminister Erik Slottner kallar hoten mot de folkvalda för ett demokratihot. Foto: SVT

Regeringen ändrar i lagen för att skydda folkvalda från hot

Publicerad

Utsända torpeder och mordhot riktade mot både politiker och deras familjer. För SVT har politiker berättat om dödshoten som riktats mot dem.

Nu presenterar regeringen ett lagförslag som ska tydliggöra vem som har ansvar när landets folkvalda blir utsatta för hot.

Sigtunas kommunstyrelseordförande Olov Holst (M) berättade nyligen om hur livet vändes upp och ner efter att ett kriminellt nätverk skickat torpeder efter honom.

– Det är bara att erkänna att det var en ganska chockerande nyhet. När man hittar bilbomber så blir det ännu mer konkret: aha, det var så de hade tänkt göra det. Det är inte roliga tankar man får då, sa Holst i en första intervju om händelserna.

Även Eskilstunas toppnamn Jimmy Jansson (S)berättade i ett reportage i SVT om hur han och hans familj hotats av en person som sagt att han skulle mörda dem med en bajonett.

Många folkvalda utsatta

Och de är inte ensamma. I en enkät av Brå uppgav 28 procent av de tillfrågade folkvalda att de 2022 blev utsatta för någon form av hot och trakasserier på grund av sitt förtroendeuppdrag.

För att tydliggöra vem som har ansvar för de folkvalda har regeringen i dag fattat beslut om en lagrådsremiss, som föreslår att kommunerna blir skyldiga att axla ansvaret.

– Det här i grunden ett hot mot hela demokratin. De här berättelserna och reportagen visar allvaret i detta och att vi ser ett allt råare klimat, säger ansvarigt statsråd, civilminister Erik Slottner (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.