Oppositionen hotade med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) angående planerna för arbetsförmedlingen. Men nu ändrar sig regeringen.
”Det finns delar i reformens utformning som behöver ändras för att skapa stöd i riksdagen”, skriver partiledare Stefan Löfven (S), språkrör Per Bolund (MP), förste viceordförande Anders W Jonsson (C) och partiledare Nyamko Sabuni (L) i en debattartikel i Aftonbladet.
Varför har regeringen inte reagerat tidigare på att ni inte har stöd i riksdagen?
– Vi har velat utreda och analysera färdigt först. Det är en tjock rapport med många detaljfrågor som behöver analyseras, säger Nordmark.
Ändrad tidsplan
Med stöd av Centerpartiet och Liberalerna kommer tidsplanen för reformeringen att förtydligas och justeras. Reformen skjuts nu fram ett år.
”Det ger mer tid för att kvalitetssäkra reformen som ska ske ordnat och etapp för etapp. Vissa regelförändringar kan behöva finnas på plats 2021. Det huvudsakliga regelverket ska beslutas under mandatperioden för ikraftträdande under slutet av 2022”, står det i debattartikeln.
Inte vila på LOV
Regeringen, C och L skriver också att reformen inte ska baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV) och att kvalitet och kontroll ska vara styrande.
– Vi backar alltså ifrån att LOV ska vara själva grunden. Det måste varar utifrån vad som är mest ändamålsenligt, vilka behov som finns hos de arbetssökande. Det kan också skilja sig över landet. Vi är måna om att det ska finnas en mångfald av aktörer, säger Eva Nordmark.
”Januariavtalet ligger fast”
Avslutningsvis skriver de att ”januariavtalet ligger fast”. ”Det är en överenskommelse mellan fyra partier som lägger grund för att utveckla Sverige och lösa de samhällsproblem som vi står inför”, anser S, MP, C och L.
Partierna menar att reformeringen för Arbetsförmedlingen är en stor och viktig reform som därför kräver riksdagens stöd:
”För att det ska vara möjligt är vi överens om de förändringar vi nu har presenterat”.
Oppositionen avvaktar
Vänsterpartiet tog initiativ till misstroendehotet mot arbetsmarknadsministern och har lett oppositionen till regeringens planer. SVT Nyheter har varit i kontakt med Vänsterpartiet som avvaktar med att kommentera debattartikeln tills efter arbetsmarknadsministerns pressträff.
Även Moderaterna, som stött en misstroendeomröstning just med hänvisning till tidsplanen och bristerna i Lagen om valfrihet, avvaktar med ett tydligt svar på regeringens utspel.
– Vi har tagit emot regeringens svar till oppositionen och kommer nu att analysera detta, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström.