• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regeringen avvaktande till ”gulliga små kärnkraftverk”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inte ändra lagen för att underlätta för småkärnkraftverk. Det säger energiminister Khashayar Farmanbar tillSVT.

– Men jag stänger inga dörrar för nya kärnkraftverk.

I onsdags sa Vattenfall till SVT att man vill ändra lagen för att möjliggöra små kärnkraftverk på fler platser i Sverige. Något som även fått Svensk Näringsliv att på torsdagen kräva en lagändring.

Enligt miljöbalken får man bara bygga nya kärnreaktorer i Ringhals, Forsmark eller Oskarshamn, totalt max tio reaktorer i landet.

Små reaktorer, så kallade SMR, ska kunna serietillverkas i fabrik och därför på sikt bli billigare, tror Vattenfall, som också pekar på att de kan producera både el och värme samt vätgas, vilket ger extra möjligheter om de placeras direkt vid en processindustri.

– SMR är en av flera tekniker, men vi får se när de väl kommer ur forskningsstadiet på marknaden hur priset blir, säger Khashayar Farmanbar.

”Show me the money”

Energiministern säger att regeringen kan godkänna nya kärnkraftverk, men han tror det är osäkerhet om kostnader som hindrar investeringar i nya reaktorer i dag.

– Jag har sagt “Show me the money”. Om viljan är seriöst menad så finns det lättare vägar, att bygga på tre platser i Sverige, där alla tillstånd och transmissionsnät redan finns. Börja bygg där, så får vi se sen när det gäller lagen, säger ministern.

Fyra partier i högeroppositionen har uttalat sig positivt om ny kärnkraft. De menar att det är regelverket som bromsar investeringar i ny kärnkraft. Svenskt Näringsliv tror att det finns intresse att satsa på just små reaktorer, som kräver mindre investeringar, men då måste lagen ändras – först.

– Vi ser att ett intresse finns, undanröj lagen och hindren så kommer investeringarna komma, säger vd Jan-Olof Jacke.

Kan motivera lagändringar

Khashayar Farmanbar menar att om SMR:er på sikt visar sig bli så mycket billigare, så kan det motivera lagändringar – fast senare. Och inte som alternativ till vindkraft som behövs nu.

Och han tror motståndet mot kärnreaktorer lokalt kan bli ännu mer besvärligt för den som investerar, än dagens utdragna processer kring nya vindkraftverk.

– Vem vill ha en liten gullig kärnreaktor runt hörnet när man inte ens vill ha vindkraftverk. Det är lite den bilden som målas upp att det skulle vara en helt ofarlig liten reaktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.