Vid pressträffen presenterade regeringen förslagen till nya migrationslagar som nu ska granskas av Lagrådet.
Syftet med den nya lagstiftningen är att få till en bättre balans mellan rättigheter och skyldigheter, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP).
– Jag är väldigt glad att vi kan lägga fram den här migrationslagstiftningen.
Ny huvudregel
Sedan presenterade Morgan Johansson de nya lagförslagen, som han menar kommer att göra att Sverige ligger i linje med andra EU-länder.
– Vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.
För den som har flyktingstatus kommer uppehållstillstånden gälla för tre år. Efter det kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Försörjningskraven för anhöriginvandring behålls, vilket innebär att du måste ha en bostad och en inkomst som lever upp till kraven.
”Rimligt krav”
För att få permanent uppehållstillstånd ska man kunna försörja sig själv. Det ska också krävas grundläggande kunskaper i svenska och samhällskunskap.
– Det är ett rimligt krav att ställa, säger Morgan Johansson.
Det ska också göras en vandelsprövning, där man bland annan tar hänsyn till om den som ansöker om uppehållstillstånd söker har begått grova brott.
Märta Stenevi gick sedan igenom de kompletterande förslagen och sa att man kommit överens om en humanitär grund. Där föreslås att man ska kunna ge tillfälliga uppehållstånd till barn och vuxna när det finns särskilt ömmande omständigheter.
– Det här är en undantagsbestämmelse och personer som befinner sig här illegalt omfattas inte av bestämmelsen, säger Märta Stenevi.
Ensamkommande som omfattas av den så kallade gymnasielagen ska kunna prövas enligt den humanitära skyddsgrunden.
Fakta: Ska ersätta nuvarande lag
I oktober enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att samtliga förslag i Migrationskommitténs slutbetänkande skulle läggas ut på remiss, men med vissa tillägg.
Det handlade bland annat om att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning om det finns ömmande omständigheter.
Den nya överenskommelsen ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen. Lagen ska träda i kraft den 21 juli och riksdagen måste vara klar med sin behandling före midsommar.