Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), Statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) samt  arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moderaterna går relativt bra och även Sverigedemokraterna har återhämtat sig i opinionen samtidigt som Liberalerna och Kristdemokraterna ligger under spärren. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Regeringen knappar in – S uppgång har kommit av sig

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns ljuspunkter för både Ulf Kristersson och Magdalena Andersson i vårterminens sista väljarbarometer. Regeringssidan knappar in på oppositionen och Socialdemokraternas uppgång tycks vara bruten. Samtidigt ligger S kvar på höga nivåer i opinionen inför den stundande sommarledigheten.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Månadens väljarbarometer, framtagen för SVT av Kantar Public, rymmer både dramatik och stabilitet. Sedan valet har en fjärdedel av väljarna bytt parti! Räknar man dessutom in dem som gått till soffan är det en tredjedel som lämnat det parti de röstade på i valet förra året.

Bakom dessa väljarrörelser finns flera förklaringar. Väljare som ångrat sig, är missnöjda eller som helt enkelt stödröstat i valet och nu gått tillbaka till det parti de gillar bäst.

Oppositionen har ett fortsatt övertag över regeringen. Tendensen i väljarbarometern är dock att avståndet minskar. Från 8 procentenheter i maj till 6,1 procentenheter idag. Det låter mer än det är. Det räcker med att tre procentenheter, eller ungefär 180 000 väljare, byter sida för att det ska väga jämnt.

S största partiet

Socialdemokraterna har legat på drygt 36 procent i Kantar Publics tre senaste väljarbarometrar. Det innebär att man nu kan dra slutsatsen att partiets uppgång sedan valet är bruten. Med 36,1 procent är S ändå i en styrkeposition och riksdagens i särklass största parti.

Socialdemokraternas ökning sedan valet beror på flera saker. Partiet har vunnit väljare från flera partier, bland annat från SD, M och C, men S är också det parti som lyckats behålla flest väljare (90 procent) sedan valet förra året.

Debatten i höstas med anklagelser om att regeringen brutit flera vallöften var sannolikt en viktig förklaring till S-uppgången under hösten och vintern. De S-strateger som hoppades på en extra knuff uppåt i opinionen efter vårens kulturdebatt och kritik mot regeringen för att undergräva demokratin lär dock vara besvikna idag.

Någon sådan effekt kan inte skönjas. Moderaterna går relativt bra, även om det är på helt andra nivåer än S, och även Sverigedemokraterna har återhämtat sig i opinionen.

Ulf Kristerssons oro gäller nog snarare läget för Liberalerna och Kristdemokraterna. Båda ligger under riksdagsspärren och ingen ljusning tycks vara i sikte. Sedan valet har L och KD förlorat nästan hälften av de väljare som röstade på dem i riksdagsvalet.

Turerna kring elstödet

Stödet för L kan ha påverkats av debatten om SD, men det handlar också om att partiet fick många stödröster i valet, och att de väljarna inte längre är kvar.

KD har andra problem. Partiet har fått mycket negativ uppmärksamhet i medierna sedan valet, mycket kopplat till turerna kring elstödet, men också till debatten kring Ebba Busch ledarskap.

Miljöpartiet ligger strax över riksdagsspärren, och har delvis samma problem som Liberalerna. Många stödröstade på partiet, men tycker egentligen att ett annat parti är bättre, och när valet är över går de tillbaka till det. Trots att klimatfrågan ligger högt upp på många väljares agenda lyckas inte MP omvandla detta till ökat väljarstöd.

Även Centerpartiet ligger strax över riksdagsspärren. Det ska inte uteslutas att den här mandatperioden kan utvecklas till en rysare för partiet. Den nye partiledaren Muharrem Demirok har lågt förtroende bland väljarna och partiets väljartapp har fortsatt sedan han tillträdde. Utan tydliga profilfrågor och en oklar position i riksdagen är det också svårt att uppfattas som relevant av väljarna.

Ny leverantör av väljarundersökningar

Från och med juni 2023 samarbetar SVT Nyheter med undersökningsföretaget Kantar Public. Avtalet sträcker sig fram till riksdagsvalet 2026 och rör månatliga väljarundersökningar. Under semestertiden i juli gör vi uppehåll, så undersökningen kommer göras elva månader per år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.