I en intervju i Ekot pekar hon på att inflationen går ned, vilket gör att det går att växla över mot en mer normal lågkonjunkturpolitik.
– Jag hade aldrig lagt den här vårbudgeten om jag trodde att det skulle driva på inflationen, säger Svantesson.
En vårändringsbudget innebär i huvudsak att pengar läggs till eller fördelas om i budgeten för innevarande år. Oftast på grund av oförutsedda händelser, som oväntade ökade kostnader.
Enligt finansministern görs bedömningen att det finns utrymme för nya förslag på 16,8 miljarder kronor för 2024.
– Vi har en större vårändringsbudget för att kunna investera i välfärden, jobben men också säkerhet och trygghet, säger Svantesson (M) till Ekot.
Sex miljarder extra till regionerna
Vilka satsningar det handlar om går inte finansministern in på.
Det är dock redan aviserat att vården i regionerna ska få sex miljarder kronor i tillskott. Det har också meddelats att ytterligare en miljard kronor ska användas som kapitaltillskott till ett system för säkerhet och bagagehantering inom flyget.
Dessutom har regeringen gått ut med att det tillfälliga tillägget till bostadsbidraget riktat till barnfamiljer ska förlängas till årsskiftet, vilket kostar staten 650 miljoner kronor.
Därutöver finns önskemål från flera håll om mer pengar.
Sveriges lärare har begärt fyra miljarder till skolan men inte fått något svar om det än så länge. Kriminalvården har begärt 2,28 miljarder kronor extra för att skapa nästan 1 400 fler häktes- och anstaltsplatser.
Domstolsverket vill också ha 249 miljoner kronor mer i år för rättsliga biträden, framförallt försvarsadvokater.