Regeringen tar avstånd från kurdiska YPG och PYD

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen tar avstånd från YPG och PYD. Det säger utrikesminister Tobias Billström i Ekots lördagsintervju.

Bara dagar innan statsminister Ulf Kristersson (M) ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kommer uppgifter om att den svenska regeringen inte längre tänker stötta den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en terrorlistad organisation av EU för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i Ekots lördagsintervju.

Finns en tvivelaktighet

YPG har sedan länge varit allierad med Nato och USA i kampen mot terrororganisationen IS i Syrien och även Sverige har stöttat både YPG och PYD fram tills nu. Turkiet betraktar de två kurdiska organisationerna som terrorister.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, säger Billström.

Kristersson: Inget nytt

Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att regeringens avståndstagande från YGP och PYD inte är någonting nytt.I stället ska det ses som att Sverige följer den trepartsöverenskommelse med Finland och Turkiet som man slöt i somras.

I överenskommelsen står det att Sverige och Finland ger sitt fulla stöd till Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet och att man därför inte ska ge stöd till YPG/PYD.

– Sverige ska inte vara en plats där det är enkelt att bedriva grunden för terrorism, säger Kristersson när han gäster TV4 Nyhetsmorgon.

Senare utvecklar han för SVT Nyheter:

– Framför allt handlar det här om att bekämpa terrorism och all verksamhet som på svensk mark stöttar eller samlar in pengar till terrorism. Sverige ska vara en plats som motarbetar terrorism på alla sätt.

PYD:s ledare: ”Bara ett spel”

Salih Muslim, ledare för det syriska PYD, säger till nyhetsbyrån TT att uttalandet inte lär ändra något i praktiken.

– Som parti har vi aldrig haft direkta relationer med den svenska regeringen, bara svenska organisationer, säger han till TT, och menar sig vara säker på att Sverige även fortsättningsvis skulle agera vid ett skarpt läge.

– Jag har väldigt svårt att se att Sverige skulle ignorera sina principer om mänskliga rättigheter vid en turkisk intervention.

Han fortsätter:

– Det här är bara är ett spel, ingenting annat.

Omtalade gerillagrupperna – detta är PKK och YPG:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.