Med en åldrande befolkning ökar behovet av utbildad personal i vården, men ungdomarnas intresse för att läsa på gymnasieprogrammens vård och omsorgsutbildningar har minskat de senaste åren. En ohållbar situation menar utbildningsminister Jan Björklund (FP) som nu ger Skolverket i uppdrag att utreda hur fler unga ska lockas till vård- och omsorgsprogrammen.
Regeringen vill också att eleverna på vård- och omsorgsprogrammen i framtiden ska få en yrkesexamen efter avslutad utbildning.
–Ett tänkbart namn på den skulle kunna vara undersköterskeexamen, säger Jan Björklund.
Dessutom vill man ha en specialinriktad gymnasieutbildning för dem som sedan vill läsa vidare till sjuksköterska.
”Efterlyser program med breda kunskaper”
Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna menar att det är gymnasiereformen, som trädde i kraft läsåret 2011/2012 som är förklaringen till att allt färre söker till vård och omsorgsprogrammet.
I samband med reformen blev alla gymnasieprogram nationella. Eleverna skulle få mer specifika kunskaper och skillnaden mellan de högskoleförberedande programmen och yrkesprogrammen gjordes större. På de yrkesförberedande programmen ges mer tid åt yrkesämnen.
-Ungdomarna efterlyser program med breda kunskaper. Jag tror att dagens ungdomar förstått det Björklund inte fattat, nämligen att kraven på kompetens kommer att öka.