Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill nu att myndigheter ska börja spara energi. Men några åtgärder på hushåll och företag att spara energi är inte aktuellt. SVT har frågat riksdagspartierna, och samtliga säger nej till några tvingande åtgärder. Foto: SVT/TT

Inga politiska krav på hushåll och företag att dra ner på energiförbrukningen

Uppdaterad
Publicerad

Både regeringen och Moderaterna vill nu att myndigheter ska dra ner på sin energiförbrukning. Däremot ser det inte ut att bli några krav på hushåll och företag att spara energi. Alla riksdagspartier säger nej till tvingande åtgärder i en enkät SVT har gjort.

Flera europeiska länder har gått ut med rekommendationer eller krav på åtgärder som sparar energi. Det har bland annat handlat om släckt belysning, kortare duschar och lägre värme inomhus. I Sverige har det hittills saknats officiella riktlinjer, men igår sade statsminister Magdalena Andersson (S) att regeringen vill att myndigheter börjar spara energi. I dag kom Moderaterna med ett liknande krav.

– Alla offentliga verksamheter ska se över om de utan skada kan minska elförbrukningen i olika verksamheter, säger partiledaren Ulf Kristersson (M).

Nej till tvingande åtgärder

Däremot ser det inte ut att bli aktuellt med tvingande krav eller åtgärder på hushåll och företag att spara energi. SVT har frågat riksdagspartierna, och samtliga säger nej till tvingande åtgärder.

– Inga tvingande åtgärder för jag tror att svenska hushåll redan gör allt de kan för att minska sin elkonsumtion. Det finns ingen husägare i Sverige som eldar för kråkorna, säger Ulf Kristersson.

– Jag tror att alla vill spara så mycket energi som möjligt för det påverkar ju elräkningen dramatiskt. Därför tror jag inte på tvingande regler utan snarare på uppmuntran, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Energiministern utesluter inte restriktioner

Energiministern låter däremot inte lika övertygad om att det inte blir några restriktioner eller tvingande krav.

– Vi ser inte just nu att vi är där, men det kan komma så jag utesluter ingenting men förhoppningsvis kommer vi kunna sänka elpriserna, halvera dem genom att frikoppla gas från el och att med ett högkostnadsskydd kunna ge trygghet till hushåll och företag, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

SD: ”Att svenskar ska behöva frysa är vansinne”

SVT har också frågat rent generellt om hushåll och företag bör dra ner på energiförbrukningen. De flesta partierna svarade att det är bra med lägre förbrukning, men bara Centerpartiet och Miljöpartiet svarade ett tydligt ja. Centerpartiet överväger om det behövs offentliga rekommendationer.

– Jag tycker vi bör fundera på det. Många andra länder har ju tagit steget vad gäller offentliga riktlinjer och rekommendationer liknande som man hade under pandemin, säger Annie Lööf.

Sverigedemokraterna svarar däremot nej.

– Man ska inte slösa på energi, det tycker jag är rimligt och det bör vara allas utgångspunkt. Men att svenskar ska behöva frysa, att äldre människor ska behöva frysa, att barn ska behöva frysa i skollokaler för att Socialdemokraterna har stängt av kärnkraften, det tycker jag är vansinne, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD).

Så tycker partierna om elförbrukningen:

SVT frågade samtliga partier om de ansåg att Sverige bör dra ner på energiförbrukningen. Så här svarade de:

Socialdemokraterna

– Alla har ett ansvar att försöka minska elförbrukningen och att, om det är möjligt, lägga om förbrukningen över dygnet. Varje sparad kilowattimme är värd lika mycket som en ytterligare producerat kilowattimme. Det sänker priset för alla.

Centerpartiet

– Ja, energin går att använda bättre. Centerpartiet har föreslagit ett massivt paket med stöd till både företag och hushåll som effektiviserar sin användning.

Vänsterpartiet

– Det är alltid bra att spara energi. Som politiskt parti är vårt fokus politiska förslag som sparar energi genom olika energieffektiviserande åtgärder, t ex energieffektivisera bostäder.

Miljöpartiet

– Ja. Vi har ett krig i Europa. Sveriges hushåll och företag bör alla bidra för att minska inkomsterna till Putin och hjälpa Sverige och EU att klara energiförsörjningen utan att köpa energi från Ryssland. Därför föreslår Miljöpartiet att staten ska stå för 80% av kostnaden för hushåll och företag som vill investera i energieffektivisering.

Moderaterna

– I första hand vill vi inte att användarna ska behöva öka sin flexibilitet, även om det självklart är bra om elkonsumenter kan spara energi där det går. Vi vill se till att Sverige återigen får ett fungerande elsystem med stabil, billig och fossilfri el varje dag. På lång sikt behöver vi därför bygga ny kärnkraft. För att klara vintern vill vi ge Svenska kraftnät i uppdrag att sätta all tillgänglig kraftvärme i beredskap.

Sverigedemokraterna

– Nej, men för svensk basindustri, som till övervägande del består av energiintensiv verksamhet, är energieffektivisering av stor betydelse och har stor potential till betydande kostnadsbesparingar. Vi vill höja anslagen för satsningar på omställningsarbetet i företag samt genom stöd till dessa företags marknadsintroduktion av energieffektiva produkter och tjänster.

Kristdemokraterna

– Det är alltid klokt att ständigt arbeta för att vara energieffektiv – bra för både miljö och plånbok. Men man ska inte behöva tvinga personal att arbeta på natten för att elen är billigare då eller skämmas för att man dammsög hemma.

Liberalerna

– Vår grundinställning är att hushållen och företagen redan är mycket väl medvetna om detta. De småhusägare som nu riskerar att gå från hus och hem behöver inte undervisas om att det är bra att spara på el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.