Regeringen vill nu försöka minska antalet håltimmar i gymnasieskolan. Foto: TT

Regeringen vill få färre håltimmar i gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill nu försöka minska antalet håltimmar i gymnasieskolan. Med en skärpning av formuleringarna i gymnasieförordningen hoppas man ge tydligare direktiv till skolorna att schemaläggningen görs på ett sådant sätt att skoldagarna hålls ihop bättre utan stora hål mitt i.

– Vi vet att onödiga håltimmar riskerar att leda till avhopp i gymnasieskolan. Vi vill att alla elever ska gå ut gymnasiet. Därför så gör vi den här skärpningen nu, säger Anna Ekström (S), som är Sveriges gymnasieminister, till SVT Nyheter.

Håltimmar leder ofta till ett minskat deltagande i undervisning, i sämre studieresultat och i avhopp. Bland annat har Skolverket pekat på att en bristande planläggning när det gäller just schemaläggning kan få negativa konsekvenser.

Sammanhållna skoldagar

Genom att lägga till en formulering i gymnasieförordningen som säger att skolarbetet ska förläggas så att eleverna så långt som möjligt får sammanhållna skoldagar, hoppas Anna Ekström att det blir bättre fart på skolorna när det gäller att få till bättre scheman för eleverna.

– Tanken är att de rektorer som redan idag planerar och jobbar hårt för att undvika håltimmar ska få råg i ryggen, samtidigt som de rektorer som inte gör detta får ett argument att kräva mer ge resurser så det går att planera bättre så att det inte blir några håltimmar, säger Anna Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.