• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I söndags röstades Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission. Centerpartiledaren Annie Lööf är kritisk till att regeringen inte berättar hur de röstade. På bilden syns statsminister Stefan Löfven (S) i sällskap med handelsminister al-Qassabi (t v) och Riyadhs guvernör Faisal bin Bandar Al Saud. Foto: TT

Regeringen svarar inte om Saudiarabien – hänvisar till sekretess

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill inte svara på om de röstat in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission, CSW, och på Utrikesdepartementet hänvisar man till utrikessekretessen. Oppositionen ställer sig kritisk till att regeringen inte svarar hur man röstat, trots att det är en sluten omröstning.

– Vi måste veta hur Sverige röstat, det är ju en så kallad feministisk regering, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Det var i en sluten omröstning i förra veckan som Saudiarabien – ett land där strikta lagar reglerar kvinnors sociala liv – röstades in i FN:s kvinnokommission. Sammanlagt var det 45 medlemsstater som valdes in i kommissionen av ECOSOC-medlemsstater.

LÄS MER: Saudiarabien röstas in i FN:s kvinnokommission

– FN:s kvinnokommission bör ha medlemsstater som ligger långt fram i jämställdhetsarbetet, det gör inte Saudiarabien, säger Centerledaren Annie Lööf.

”Väljarna har rätt att veta”

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver svar från regeringen.

– Regeringen måste ge besked. Nu måste man lägga korten på borden.

– Om Sverige röstade för Saudiarabien vore det en fullständig kollaps för den feministiska regeringen.

Vad borde regeringen göra nu?

– Jag utgår från att regeringen i närtid deklarerar hur man röstat. I en demokrati har väljarna i riksdagen rätt att få reda på Sveriges ståndpunkt i utrikespolitiska frågor av denna karaktär, säger Jan Björklund.

Hänvisar till UD

Men från regeringens håll är det tyst. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) hänvisar till Utrikesdepartementets presstjänst och skriver i en kommentar till SVT Nyheter att Sverige välkomnar dialog med Saudiarabien gällande kvinnors rättigheter:

”Vi noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen. FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete. Val till kvinnokommissionen görs i de regionala grupper som varje medlemsstat tillhör.

Sverige stöttar kvinnokommissionens viktiga arbete och välkomnar dialog om jämställdhetsfrågor och kvinnors rättigheter. Detta gäller även för Saudiarabien.”

”Utrikessekretessen gäller”

På Utrikesdepartementet, UD, hänvisar man till utrikessekretessen i slutna omröstningar, och poängterar att det är viktigt att följa FN:s regler. Om det däremot är förbjudet att avslöja hur man som medlemsstat röstar kan UD inte svara på.

– Man offentliggör aldrig hur man röstar när det är en sluten omröstning. När man är medlem i FN förväntas man att inte säga hur man röstat, säger UD:s presskommunikatör Anne Thorngren.

SVT Nyheter har försökt att nå utrikesminister Margot Wallström (S) för en kommentar, men hon har i dag inte möjlighet att kommentera att Saudiarabien nu ska arbeta för kvinnors rättigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.