Regeringens förslag för att stoppa stöldligorna sågas: ”Tandlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren är det tänkt att Tullverket ska få ökade befogenheter att ingripa mot stöldgods. Men försäkringsbranschen är kritisk och menar att förslaget är tandlöst.

– Vi har haft det här problemet i flera decennier och det skapar en väldigt stor otrygghet. Det här förslaget blir tandlöst, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst.

Enligt försäkringsbranschen förs det varje år ut stulet, försäkrat gods från Sverige till ett värde av mer än 1,5 miljarder kronor. Mot den bakgrunden har regeringen föreslagit att Tullverket ska få utökade befogenheter att ingripa då myndigheten misstänker att personer är på väg att föra stöldgods ut ur landet – vilket myndigheten inte får i dag.

Förslaget har skickats på remiss och den 1 juli är det tänkt att lagändringen ska börja gälla. Men försäkringsbranschens branschorganisation Svensk försäkring och deras dotterbolag Larmtjänst menar att förslaget kommer vara tandlöst på grund av att Tullverket begränsas till ordinarie tullkontroller som nästan enbart rör gods som är på väg in i landet.

– Det är ju så att Sverige är ett land som är särskilt utsatt för stöldligornas härjningar. Det effektivaste sättet att stoppa stöldligorna är att höja trösklarna vid våra gränser. Därför tror vi att slumpmässiga stickprovskontroller skulle ha en stor avskräckande effekt, säger Mats Galvenius, vd för Larmtjänst, som jobbar med att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet.

Ingen ökning av utförselkontroller

Tullverket är däremot positiv till förslaget att de ska få möjligheten att ingripa mot brott som de annars inte har befogenhet att utreda. Samtidigt skriver myndigheten i sitt remissvar att förslaget inte kommer innebära någon ökning av utförselkontroller. 2019 gjorde Tullverket 24 924 kontroller av transportmedel, men bara 350 av dem var utförselkontroller.

– Om vi skulle få ett utökat uppdrag skulle det kräva kraftigt förstärkta resurser, och det är i grunden en politisk fråga, säger Karin Erlingsson, rättschef vid Tullverket.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det inte aktuellt att ge Tullverket ett nytt uppdrag och införa slumpmässiga stickprovskontroller.

”Den nya befogenheten handlar om att ingripa mot brott som Tullverket upptäcker inom ramen för sin ordinarie verksamhet. Att jobba underättelsebaserat bedöms vara mest effektivt”, skriver Magdalena Andersson i ett mejl.

”Kontroller vid resor till andra EU-länder får inte utformas på ett sådant sätt att urvalet av vad och vem som kontrolleras sker slumpmässigt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.