Säkerhetspolisen höjde nyligen terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till nivå 4 Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringskansliet i nytt krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens grupp för strategisk samordning (GSS) har kallats samman till möte under måndagen, denna gång till följd av den förhöjda hotbilden mot Sverige, som aviserades i torsdags.

Det är den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm som har kallat till mötet, där statssekreterare ska prata med varandra om vilka åtgärder som ska vidtas, uppger en källa på regeringskansliet för TT.

Källan vill inte gå in på hur många, eller vilka departement som deltar och det handlar enligt källan om ett informationsutbytesmöte utifrån en omfattande plan.

Regeringen är väl förberedd för den förändrade hotbilden, enligt källan.

– Vi har under lång tid sett över beredskapen så ingen blir tagen på sängen, säger han.

På tjänstemannanivå

Statsminister Ulf Kristersson deltar inte på mötet, som primärt är på tjänstemannanivå och ska säkerställa att arbetet på alla departement samordnas. Krismötet är det tredje som hålls på en månad.

Regeringen är väl förberedd för den förändrade hotbilden, enligt källan, och alla arbetar efter en bestämd plan.

TT: Har ni tillräcklig beredskap för en förhöjd hotbild?

– Absolut. Höjningen av terrorhotbilden kom inte som en överraskning, utan bekräftar en utveckling vi sett under lång tid, bland annat med desinformationskampanjer. Beredskapen runt detta är mycket god. Det är ingen som blir tagen på sängen, säger källan.

Säkerhetspolisens logga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det innebär terrornivå fyra – sju år sedan sist Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.