Norrland är vana trogen det säkraste stället att åka till om man önskar en jul med mycket snö. I mitten syns Deana Bajic, meteorolog på SVT. Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT/SVT

Här kommer snön under julen: ”Regnet övergår till snöfall”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en grå och regnig julafton i södra Sverige. Men i norr ligger snön kvar på marken – och i både Värmland och Dalarna kan snön komma lagom till julaftonskvällen.

– Regnet övergår till snöfall, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT, tidigt på julaftonsmorgonen.

Vill du ha en vit jul får du sätta dig på tåget och åka norrut. Större delen av Sverige kommer få en vit jul men bor du söder om Värmland får du räkna med att det fortsätter vara grått och vått hela dagen.

”Fint julväder i norr”

En regnområde är under julaftonsmorgonen på väg in över Götaland. Medan det rör sig mot nordöst över Värmland väntas regnet övergå i snöfall. En stor del av värmlänningarna kan räkna med att se snö i alla i luften under julaftonen. Det samma gäller i Dalarna.

I Norrland ligger redan snö på marken och där kan du räkna med ett vackert julväder.

– Ja, det är fint julväder i norr. Det är snö på marken och tidvis lätt snöfall under dagen, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT under julaftonsmorgonen.

Kallare under mellandagarna

Längre söderut är det däremot inte lika roligt. I södra Värmland och i Västmanland kan det i stället bli underkylt regn och risk för halka lokalt. Och i övriga Sverige fortsätter molntäcket göra Sverige grått.

Under mellandagarna slår vädret om och på fredag väntas det vara minusgrader i hela landet.

– Men tyvärr ser det inte ut att komma någon snö. Det blir frost men inget snöfall förutom eventuellt i Svealand, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.