Debatten om vården visade att de olika sidorna har helt olika bild. Vården har blivit bättre med kortare köer och mer personal – det var allianspartiernas bild medan oppositionspartierna beskrev en helt annan situation med personalbrist och låga löner.
– Många inom vården går på knäna. Vi har längre köer i många akutväntrum. Barnmorskorna har för många att ta hand om. De äldre skickas mellan hemmet, primärvården och akutavdelningar. Det är inte värdigt. Vi måste ha mer resurser. Ni har tagit bort över 130 miljarder i sänkta skatter. Den som tror att man kan göra det och välfärden går orörd har mycket att bevisa, sade S-ledaren Stefan Löfven till allianspartierna.
Lööf (C): Äldres valmöjligheter avgörande
Annie Lööf (C) menade att Löfven är ohederlig:
– Vi lägger mer pengar på välfärden i dag än 2006. Men Stefan Löfven är ohederlig, för han har sagt ja till våra jobbskatteavdrag. Ni går inte till val på att riva upp dem. Men vården mår bra av att ha fokus på dem som behöver den. De ska mötas av kvalitet och tillgänglighet. Fler alternativ och höga kvalitetskrav. Det gynnar de äldre. Deras möjlighet att välja kommer att avgöra om vården blir bättre eller sämre, sade Annie Lööf.
– När ni tillträdde ändrade inte ni heller allt som S-regeringen hade gjort. Men om vi ser framåt vill ni sänka skatten med ytterligare 70–100 miljarder. Det kommer att drabba välfärden. Ni har också öppnat för möjligheten med privata inslag i offentligt finansierade sjukhus. De som har betalat lite mer ska kunna gå i en annan kö, svarade Stefan Löfven.
– Jag har inget emot skattesänkningar men de kommande åren finns inte utrymme. För att syna Löfvens påstående: Sverige har i dag fler läkare, fler sköterskor, fler vårdcentraler än 2006. Fler apotek och kortare vårdköer, sade Jan Björklund (FP).
Sjöstedt (V): Höj lönerna inom vården
Antalet vårdplatser minskar i Sverige. På 1.000 invånare finns idag bara drygt 2,5 vårdplatser. Snittet för hela EU är drygt 5 platser. Jonas Sjöstedt (V) fick frågan hur antalet vårdplatser ska ökas.
– Vi har en stor satsning på fler vårdplatser och på förlossningsvården som är i djup kris. Vi behöver också höja löner och det ska löna sig att gå specialistutbildning.
Göran Hägglund (KD) framhöll att Sverige står sig bra jämfört med andra länder men att staten behöver ta större ansvar för en mer jämlik vård över landet. Om han skulle bli sjuk skulle han välja att bli det i Sverige, sade han.
En skönmålning, menade Jonas Sjöstedt.
– Vi har väldigt stora problem. Akutmottagningarna är också ett av dem. Det är svårt att hitta personal på somrarna. Vi måste se till att det finns pengar till välfärden. Varför har vårdpersonal så dåligt betalt? För att de är kvinnor. Vi måste göra något åt orättvisan. Under er regering har inkomstklyftan stigit katastrofalt mellan män och kvinnor. Det lönar sig bättre och bättre att vara man i alliansens Sverige, sade han.
Reinfeldt: Färre äldreboenden en trend
Många är oroliga över bristen på äldreboenden. De senaste 15 åren har 25 procent av platserna på äldreboenden försvunnit. Varför?
Statsminister Fredrik Reinfeldt menade att det berodde på trender:
– Ett tag skulle äldre bo på anpassade hem, sedan skulle de försvinna för att äldre ville bo kvar hemma. Nu slår pendeln i motsatt riktning. Vi har skjutit till resurser till äldreboenden och jag tror vi går mot att de ska byggas ut igen.
Men ska inte politiker sätta sig över trender?
– Jag har sett pendeln slå oavsett vem som har haft majoritet. Sedan tycker jag det är ohederligt att hänvisa till skattesänkningar som vi inte går till val på. Den enda som pratat skattesänkningar här är Jonas Sjöstedt.
Fridolin (MP): Alltid de andras fel
Gustav Fridolin (MP) tyckte att debatten var lite märklig:
– Få har varit ansvariga för vården lika länge som Göran Hägglund. Och ingen har varit ansvarig för skolan lika länge som Jan Björklund. Ändå är det hela tiden alla andras fel att vi har problem med vården och skolan. Det vi ser nu är spåren av skattesänkningar, sade han.
Jimmie Åkesson (SD) sade att hans parti vill satsa sju miljarder mer än i dag på vård och omsorg och det ska finansieras genom att dra ner på den ansvarslösa invandringspolitiken.
Men en stor del av personalen inom vård och omsorg sköts ju av invandrare – och personalbristen kommer bli värre – är inte svensk sjukvård beroende av invandrare?
– Det vi drar ner på är asyl- och anhöriginvandringen och det är inte de som i första hand arbetar i svensk vård. Den innebär en stor nettokostnad för det svenska samhället, tiotals miljarder varje år som vi kunde lägga på fler vårdplatser eller utbilda mer personal.
Fredrik Reinfeldt kontrade med att en stor andel av de 250.000 som fått jobb är utrikes födda.
– Du beskriver människor som att de är fast i ett visst läge. Men människor kan förändra sin situation. Dina förslag bygger på en fantasti om hur asylpolitiken helt ska läggas om. Men Sverige blir starkare av att människor kommer hit och arbetar. Det tar tid för en del, men vi ska hjälpa dem i stället för stänga dem ute, sade Reinfeldt.
– Det tar väldigt lång tid för dem att komma i arbete. Många hamnar i ett livslångt utanförskap. Det innebär en stor kostnad som begränsar våra möjligheter att utveckla vård och omsorg och skola. Det är ett faktum. Du får gärna visa att jag har fel men du har inte lyckats hittills, svarade Åkesson.