Det var en fredag för några veckor sedan. Kent Carlsson klipper gräsmattan och har precis rundat trädet då han blir attackerad av getingarna från boet i trädet.
– Han kom inspringande och sa att han blivit stungen. Jag sprutade på salubrin och han satte sig på trappan och sa att han mådde illa. Sedan for han bakåt och fick ett epileptliknande anfall, säger Maria och tittar ut genom fönstret mot platsen vid trädet.
– Det gick så fort på tio minuter var han borta. Han dog i våra armar, fortsätter hon.
Rekordmånga sökte vård för getingstick
Maria och dottern försökte återuppliva Kent tills ambulansen kom 35 minuter senare. En sådan kraftig allergireaktion som Kent råkade ut för är ovanlig. Enligt Socialstyrelsen har en till fem personer per år avlidit getingstick mellan 2010-2015. Och i år har det varit getingår. Vårdguiden har haft 20.000 besökare i veckan gällande getingstick jämfört med 5.000 i veckan under förra året. Flera av landets allergimottagningar har välbesökta i år. Det farligast är att komma nära störa ett getingbo – då försvarar getingarna boet mot det som de uppfattar som fienden.
Man inte veta innan om man är allergisk
– Vi är omgivna av dem och det är vanligt här på landet. De sitter bon i ladorna och de är ibland oss. Vi var så naiva Kent och jag, att man inte visste hur farliga de kan vara, säger Maria.
Cirka fem procent – 500.000 av svenskarna kan vara allergisk mot bin och getingar. För forskarna är det oklart varför vissa får allergi. Du kan utveckla ”getingallergi” vid första, andra eller tionde gången du blir biten. Man ska undvika och inte vifta när getingarna är i närheten då de kan bli uppretade och man ska försöka hålla sig lugn. Känner man obehag och mår dåligt ska man söka vård. Men man kan inte veta innan man blivit stungen om man är allergisk.
Familjen fortfarande chockade
– Man måste ha blivit stungen och fått en kraftig allergisk reaktion, först då kan man bli utredd. Och sedan kan man få vaccination, berättar Christer Jansson, överläkare och professor vid allergi och lungkliniken vid Akademiska sjukhuset.
Forskning pågår om getingstick och om tio år kanske det finns prover som visar om man har getingallergi, utan att man blivit stungen innan. För Maria med resten av familjen Carlsson har chocken ännu inte lagt sig. Det är svårt och de tar en dag i taget.
– Det är borde ju finnas ett test där man kan man se om man är allergisk motgetingar. Jag tänker på bönder och andra som jobbar utomhus, säger Maria och tillägger att informationen måste komma ut.