Rekordvarm juni i Nordamerika

Uppdaterad
Publicerad

Förra månaden var den varmaste juni som uppmätts i Nordamerika. Globalt delar månaden fjärdeplatsen med 2018 – slagen endast av 2016, 2019 och 2020. Det rapporterar EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus.

Värst var rekordhettan i västra Kanada och USA. Provinsen British Columbia satte nya kanadensiska temperaturrekord tre dagar i rad i juni. Värmen har krävt hundratals liv.

Copernicus kopplar värmen till klimatförändringar orsakade av oss människor.

– Dessa värmeböljor händer inte i ett vakuum. De händer i ett globalt klimatsammanhang som blir allt varmare och gör dem troligare, säger forskaren Julien Nicolas enligt klimatorganets utskick.

Mänsklighetens utsläpp gör att extrema värmeperioder blir vanligare, mer intensiva och mer långvariga, betonar Nicolas.

Extrema temperaturer i Sibirien

För Europas del var årets junimånad den näst varmaste sedan statistik började föras. Norra Sibirien noterade också extrema temperaturer. Även på södra halvklotet rapporteras årstiden vara rekordvarm i bland annat Nya Zeeland.

Enligt Paris-avtalet från 2015 ska vi försöka hålla den globala temperaturhöjningen ”väl under två grader” jämfört med förindustriell tid, med sikte på högst 1,5 grader. Människans föroreningar har dock redan pressat upp siffran till 1,1 grader, vilket orsakar starkare oväder, torka och bränder.

Luftföroreningar från skogsbränder

Copernicus har i veckan också rapporterat att omfattande bränder i den torra naturen i Nordamerika och Sibirien innebär ökade utsläpp. ”Skogsbränder står för mycket större luftföroreningar än industriella utsläpp, eftersom de producerar en kombination av partiklar, kolmonoxid och andra föroreningar”, skriver klimattjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.