Foto: TT

Analys: Religiösa friskolor blir slagträ i valdebatten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De religiösa friskolorna ser ut att bli ett slagträ i valdebatten. Lagom till valet skärper Socialdemokraterna tonen i frågan. Men trots att de flesta väljare vill se ett förbud mot religiösa friskolor, finns i dagsläget ingen majoritet i riksdagen för ett sådant förbud.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Frågan om religiösa friskolor har länge varit en het debattfråga i Sverige. På senare tid har den aktualiserats ytterligare. I Borås har en muslimsk organisation, vars ledare uttalat sig mot jämställda lagar, fått tillstånd att starta en friskola.

Diskussionen om religiösa friskolor är egentligen inte enbart en skolfråga utan är också en del i integrationsdebatten, som väntas få stor betydelse i den kommande valrörelsen.

Val 2018 – Skola

När Socialdemokraterna nu säger att partiet går till val på att förbjuda religiösa friskolor handlar det alltså också om att visa upp en tuffare linje i integrationspolitiken. De flesta partierna i riksdagen gör bedömningen idag att det finns väljare att hämta med en stramare och mer kravinriktad politik, inte minst på integrationsområdet.

Redan förbjudet

För Socialdemokraterna är kravet på förbud mot religiösa friskolor en fortsättning på förra årets kongressbeslut att konfessionella inslag inte ska få förekomma i skolan. Det ligger också i linje med partiets grundsyn att skolan ska vara fri från religiösa inslag.

Enligt dagens regler för svenska skolor är det förbjudet med konfessionella inslag i själva undervisningen. Däremot är det tillåtet med till exempel religiösa samlingar på morgonen eller i samband med lunchrasten. Det är detta Socialdemokraterna nu vill få bort. Ett viktigt argument för partiet är att de religiösa friskolorna medverkar till segregation och klyftor i samhället.

Partierna splittrade

Men partierna i riksdagen är splittrade och det finns i dagsläget ingen majoritet för Socialdemokraternas förslag.

Flera partier, däribland Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, vill i allt väsentligt behålla de nuvarande reglerna. Samtidigt vill de skärpa tillsynen av de religiösa friskolorna för att kunna dra in tillståndet för dem som bryter mot reglerna.

Inte heller Sverigedemokraterna vill ha ett totalförbud, utan hårdare kontroll och stopp för nya etableringar. Den linjen är också Liberalerna inne på: de religiösa friskolor som finns i dag ska få fortsätta, om de följer reglerna, men inga nya religiösa friskolor ska kunna öppnas.

Vänsterpartiet vill, liksom Socialdemokraterna, ha ett totalförbud mot religiösa inslag i skolan, även utanför lektionstid.

Ny regeringspartner

Med tanke på att Socialdemokraterna nu suttit över tre år vid regeringsmakten är det rimligt att ställa sig frågan varför partiet inte tidigare har försökt stoppa de religiösa friskolorna, debatten är ju på intet sätt ny. En förklaring som Socialdemokraterna gärna för fram är att Miljöpartiet i regeringen motsätter sig en sådan lagstiftning. Att Miljöpartiet skulle ändra sig under tiden fram till valet måste dock betraktas som mindre troligt. Således får Socialdemokraterna troligen försöka skaffa sig en ny regeringspartner om det här vallöftet ska kunna bli verklighet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet