Foto: Scanpix.

RFSL hoppas Sverige följer Argentina

Uppdaterad
Publicerad

RFSL välkomnar förändringar men tycker inte att det räcker.

Den nya argentinska lagen om könsbyten väcker frågor om hur det ser ut i Sverige och hur den svenska lagen kan komma att förändras. På Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) så har man välkomnat den nya argentinska lagen och hoppas att Sverige ska följa efter.

–Det är världen bästa lagstiftning på det här området. Den utgår ifrån mänskliga rättigheter för transpersoner snarare än nåt annat, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL.

I Sverige är det socialstyrelsen som beslutar om vilket kön en person har i juridisk mening. Och kraven på den som vill byta kön är hårdare än i Argentina.

I nuläget krävs att den som vill byta kön är över 18 år, är svensk medborgare, är ogift och är steriliserad eller av annan orsak saknar fortplantningsförmåga. Dessutom ställs krav på att personen har utretts om den ska få sin könsoperation bekostad.

–Vill man ha den här typen av vård får man söka upp ett av de fyra team som är specialiserade på könsbyten och där utreds personen. I praktiken är vården stängd för många transpersoner och det är framför allt de med diagnosen transsexualism som fått byta kön.

Lagändring aktuell först nästa år

I Sverige har det varit en stor debatt kring könsbyten de senaste åren och det är lagändringar på gång. I en proposition som nu utreds förslås att kravet på att den som vill byta juridiskt kön är svensk medborgare eller ogift ska slopas. Men kravet om att den som vill byta kön är steriliserad finns än så länge kvar.

–Regeringen gör i propositionen bedömningen att steriliseringskravet bör upphöra men att de rättsliga konsekvenserna först bör utredas, skriver Johan Ingerö, presschef hos socialminister Göran Hägglund.

Det finns alltså en oro att en förändrad lagstiftning ska påverka andra lagar, obefogat enligt Ulrika Westerlund.

–De jurister vi pratat med ser inte några hinder att slopa steriliseringskravet direkt, säger hon.

”Vet inte vad man är rädd för”

Ulrika Westerlund tror att kravet på att den som vill byta kön ska vara steriliserad kommer försvinna nästa år men skulle vilja att den svenska lagstiftningen blev som den argentinska.

–Den som vill ändra juridiskt kön bör få göra det, jag vet inte vad man är rädd för, säger hon.

Den 11 juni kommer den svenska lagen att debatteras i riksdagen.

Fakta

Argentinas nya lag om könsbyten

Den nya lagen har två delar. Dels får medborgarebyta sexuell identitet utan att begära särskild prövning i domstol och dels blirrätt till könsbyte en del av Argentinas allmänna hälsovård.

Vem som helst, bara för att man vill, kan bytakön. Det finns inga medicinska krav ingen ska behöva genomgå rättsligapsykiatriska eller medicinska procedurer först.

Och när man väl ändrat kön rent juridiskt harman rätt till gratis operation och hormonbehandlingar för att anpassa kroppendärefter.

Svenska lagen om fastställande av könstillhörighet

Om man i Sverige vill byta kön så ställs vissakrav. Personen ska vara över 18 år, ogift, svensk medborgare och vara steriliseradeller av annan orsak saknar fortplantningsförmåga.

Källa SFS nr: 1972:119

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.