RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, riktar kritik mot SVT:s Uppdrag gransknings program om transvård av tonåringar. Programmet visar att antalet unga flickor som söker hjälp för könsdysfori och för att genomgå en könskorrigering har ökat explosionsartat. I programmet porträtteras bland annat en ung kvinna som har ångrat sin könskorrigering.
Varför anser ni att Uppdrag Granskning har valt en förenklande vinkling av programmet?
– Det är en väldigt förenklad verklighetsbeskrivning, framför allt så finns det inga berättelser från personer som är nöjda med den vård de får, och inte heller berättelser från personer som mår dåligt i brist på vård, vilket är de två vanligaste perspektiven som vi ser och möter, säger Sandra Ehne, förbundsordsförande för RFSL.
Carolina Jemsby är journalist på Uppdrag granskning och säger att programmet inte handlar om transpersoner, utan om vården av transpersoner.
– Det har gjorts flera dokumentärfilmer, reportage och artiklar om lyckade transitioner, så de berättelserna finns ju. Men vi måste också kunna ge utrymme för de andra berättelserna som finns. Det är en otroligt traumatiserad grupp, säger Jemsby.
RFSL saknar unga transpersoner
Ehne säger även att man i programmet pratar om unga transpersoner utan att prata med unga transpersoner.
– Det är beklagligt att unga transpersoner inte kommer till tals, säger Sandra Ehne.
Det är däremot något som Carolina Jemsby, journalist på Uppdrag granskning, menar att inte stämmer.
– Vi har med lyckliga transpersoner i vårt program. Men vi har valt att fokusera på de två personer som ångrar sig i den unga gruppen eftersom det är det som granskningen handlar om, säger Jemsby.
Ökad stigmatisering
RFSL säger att det här programmet kan leda till en ökad stigmatisering i ämnet och ännu fler fördomar mot transpersoner.
– Och kanske framför allt att många personer inte vågar vända sig till vården eller komma ut i sina familjer, säger Sandra Ehne.
Carolina Jemsby på Uppdrag granskning betonar att det framförallt är just vården som har granskats.
– Det är jättetråkigt om det är så. Vår granskning handlar ju inte om transpersoner, utan det handlar om vården. En vård som drivs utan tillräckligt med vetenskap bakom. Det är det som är vår granskning, säger Jemsby.