• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

RFSU om hemabort: Vi säkrar god abortvård

Publicerad

En utredning om hemabort i Sverige ska tillsättas efter att samtliga partier röstade ja under onsdagen. Men det finns kritik mot utredningen.

– Du blir av med vårdkontakten, säger Frida Park från tidningen Dagen i en debatt i Aktuellt.

Alla partier var överens och röstade för en utredning om hemabort. Så som det ser ut i dag så måste kvinnan påbörja en medicinsk abort på sjukhus där hon tar det första läkemedlet, och kan sedan ta det andra läkemedlet hemma.

Om förslaget om hemabort införs innebär det att kvinnan kan ta även det första läkemedlet i hemmet. Något som Frida Park, opinionsredaktör på de den kristna tidningen Dagen, ställer sig kritisk till.

– Som det ser ut i dag så får du en vårdkontakt som du får träffa och du blir bedömd hur långt gången graviditeten är. Men också om du har blivit utsatt för övergrepp eller om du har en hedersproblematik, eller ökad blödningsbenägenhet – då är inte att du skickas hem med ett piller den bästa lösningen, säger hon i Aktuellt.

Hans Linde, förbundsordförande för RFSU, menar att kritiken inte stämmer.

– Det är ett missförstånd – oavsett om man gör en hemabort ska man ha en vårdkontakt, innan aborten, under aborten och efter aborten – där är ingen skillnad om du gör en abort hemma eller på sjukhuset, säger han och tycker det enbart är positivt.

– Vi säkrar god abortvård och jag ser det helt avgörande att vi sätter den som utför aborten i centrum. Den som genomgår aborten ska inte bara kunna bestämma om aborten ska genomföras, utan också var och hur, säger Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.