Den svenska narkotikapolitiken har debatteras allt flitigare de senaste åren. Nyligen föreslog bland annat Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att själva kriminaliseringen av det egna bruket bör utredas – något en majoritet av medlemmarna i socialutskottet även ställde sig bakom, enligt en enkät från SVT Nyheter.
“Oerhört glädjande”
Frågan om att utvärdera politiken har också drivits av Centerpartiet och Vänsterpartiet under en längre tid.
– Det är oerhört glädjande att socialutskottet ställt sig bakom Centerpartiets förslag. Svensk missbruksvård har på många sätt varit ett misslyckande, där alltför få människor får vård. Att vi nu nått en politisk enighet kring att utveckla en lagstiftning som utgår från beroendesjuka människors rätt till vård är på många sätt ett historiskt beslut, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.
Även Karin Rågsjö, Vänsterpartiets talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor, är glad efter dagens beslut.
– Det känns fantastiskt. Jag hade inte trott det här för bara ett halvår sedan. Vi har drivit frågan så länge och i början var vi helt ensamma. Att vi nu får en enighet kring hur allvarligt det är att så många dör varje år är viktigt. Och att vi enats kring att höja kunskapsnivån i frågan och att politiken ska utgå från forskning och evidens och att vi ska jobba med skadelindrande åtgärder, något som tidigare nästan har varit förbjudet att säga.
Nollvision kring narkotikadödlighet
Den utvärdering som socialutskottet nu ställt sig bakom handlar om att man vill utvärdera politiken generellt och att syftet ska vara att undersöka om den nuvarande politiken är förenlig med “evidens, beprövad vård och skademinimering”.
Socialutskottet har även enats om en skrivelse som syftar till att slå fast en nolltolerans och en nollvision kring narkotikarelaterade dödsfall.
Frågan om själva kriminaliseringen av det egna bruket, som drevs igenom 1988 och inte utvärderats sedan dess, nämns inte specifikt i det dokument som de åtta partierna i socialutskottet sagt ja till, då frågan ligger hos justitieutskottet.