De kallas enskilda motioner, förslagen som enskilda riksdagsledamöter kan lämna in som förslag till kammaren. När den allmänna motionstiden för riksdagsåret 2024/2025 gick ut i början av oktober var antalet 2 747.
Haken är att nästan inga av de här förslagen kommer att antas av riksdagen. Förra riksdagsåret uppgick antalet enskilda motioner till 2 289. Bara 11 av dem gick igenom.
Med den bakgrunden kan man fråga sig varför riksdagsledamöter ens ägnar sig att skriva egna förslag överhuvudtaget?
– Men så är det ju med allting! Om jag skriver en debattartikel så kommer ju inte det ens att behandlas här i riksdagen. Om jag lämnar in en motion så måste man ju diskutera frågan, säger den moderata riksdagsmannen Sten Bergheden.
Långsiktigt opinionsarbete
Han har lämnat in 167 enskilda motioner i år, mer än någon annan riksdagsledamot. Förra riksdagsåret lämnade han in 133. Ingen av dem gick igenom.
Poängen med att skriva enskilda motioner är enligt Sten Bergheden att det är en del av ett långsiktigt opinionsarbete. Man sätter igång en diskussion som kan förändra partiers inställning i olika frågor och som till slut kan bli verklighet.
– Det är sällan man godkänner enskilda motioner. Däremot kan mitt förslag ett år tas med i partiets motion året därpå. Kanske hakar ett annat parti på och helt plötsligt har vi majoritet för det i riksdagen. Det är ett långsiktigt arbete att driva frågorna framåt hela tiden, säger Sten Bergheden.
Talmannens spektakulära idé
Talmannen Andreas Norlén, som leder riksdagens arbete, är inne på samma spår. Han menar att man kan betrakta enskilda motioner ur ett par perspektiv, dels som ett kortsiktigt opinionsarbete, dels som en del av ett mer långsiktigt strävsamt politiskt arbete.
– En ledamot kanske börjar driva en fråga och motionerar om den. Och så går det ett antal år där andra hakar på, partier kanske plockar upp frågan och så kan den bli verklighet.
I ärlighetens namn kan riksdagsledamöter samtidigt också använda motionsskrivande som ett forum för lite mer visionära och mindre verklighetsförankrade idéer.
I videon ovan berättar Andreas Norlén om hur han själv tänkte som nybliven moderat riksdagsledamot 2006.
Då skrev han en enskild motion om att återuppbygga renässansslottet Tre Kronor mitt i Stockholm. En tanke som han uppenbarligen fortfarande gillar men kanske inte riktigt tog på fullaste allvar då det begav sig.