Foto: TT arkiv

Digitala assistenter spås ta över – överallt

Publicerad

Mus, tangentbord och pekskärm – snart kan de vara fullständigt omoderna. I framtiden kommer du styra över alla smarta prylar med rösten, åtminstone om världens techjättar får som de vill.

Skärmar, hushållsapparater, bilar, larm och lås. När allt fler saker i vår omgivning blir uppkopplade blir det krångligt och tidskrävande att använda pekskärmar, koder och textkommandon för att kontrollera dem. Därför väntas röststyrning bli nästa stora grej.

En digital assistent som lär sig förstå vad du säger, redo att lyda minsta vink, och lämnar båda dina händer fria.

Finns snart överallt

Det tror åtminstone Joakim Eriksson på det svenska forskningsinstitutet RISE SICS och expert på ”sakernas internet”.

– Bättre datorprestanda, artificiell intelligens och maskininlärning har gjort dem riktigt bra på att verkligen förstå vad du säger. På senare tid har de också blivit allt bättre på att svara och föra samtal, även om det fortfarande är en bit kvar på det området, förklarar han.

Telefonsupport och kundtjänst är områden där röststyrda tjänster tagit över. Bilden är från en tysk bank tidigt 1900-tal. Foto: TT arkiv

Svarar i telefon

I nuläget är det under telefonsamtal som de flesta människor kommer i kontakt med röststyrningstjänster.

Många företag har placerat dem i sin kundtjänst eller växel, inte minst för att spara pengar. Men särskilt intelligenta har de inte behövt vara, att förstå enstaka ord innan de kopplar vidare har hittills varit gott nog.

Förhoppningar om framtiden

En del teknikintresserade har även skaffat smarta högtalare till hemmet. Högtalarna kan exempelvis beställa taxi, spela upp musik eller boka in möten i den digitala kalendern. De kommenderas genom ägarnas röst.

Dessutom kan de styra uppkopplade prylar som belysning, värme, hushållsapparater och larm.

Amazon Echo och Google Home, två av de smarta uppkopplade högtalare som techbolag och e-handlare gärna vill att du ska ha i hemmet. Foto: TT arkiv

Redan 2014 kom den digitala högtalarassistenten Alexa, som utvecklats av e-handelsgiganten Amazon. Företagets bakomliggande drivkraft är i grunden att det ska bli enklare att beställa grejer på nätet – bara säg till vad du vill ha så är köpet klart.

Techjättar som Google, kinesiska Baidu och Apple har tagit fram egna versioner. I USA har det blivit en framgång och enligt en rapport från analysföretaget OT&T finns en i vart tionde brittiskt hem.

Talar inte svenska – ännu

I Sverige har de smarta högtalarna inte blivit någon försäljningssuccé, trots att de ”bara” kostar mellan 1 000 och 3 000 kronor. En viktig orsak är att de inte förstår svenska, menar Joakim Eriksson på RISE SICS.

– Trots att svenskar ligger i framkant när det gäller teknikanvändning så är vi för få för att det ska vara lönsamt att lära de digitala assistenterna språket. Men det dröjer nog bara några år innan det sker.

Måste leverera snabbare

I en kartläggning av hur ny teknologi kan förändra handeln i Norden kommer man fram till slutsatsen att många pusselbitar måste falla på plats innan röststyrd shopping kan slå på allvar.

– Framför allt måste leveranserna bli extremt mycket snabbare utan att det för den skull blir dyrt, säger Magnus Kempe på analysföretaget Kairos future.

– Röststyrd handel skulle kunna fungera för okomplicerade varor som många människor har akuta behov av att få hem direkt. Som plåster, blöjor till barnet eller jäst till bullbaket.

Även om Amazon var först ut med smarta högtalare var intresset massivt när Apple presenterade sin variant. Foto: Marcio José Sanchez, TT

Stora utmaningar

Johanna Allhorn, chefredaktör på sajten ehandel.se, tror att skälet till att röststyrd shopping inte slagit igenom är att den är direkt olämplig för de flesta typer av produkter.

– Om jag säger till min högtalarassistent att ”jag behöver en svart klänning” – vad plockar den fram till mig då? E-handelns största utmaning jämfört med fysiska butiker är att kunden inte kan se och känna på produkten, en utmaning som blir ännu större om man bara använder rösten.

Hemmen bara början

Forskaren Joakim Eriksson tror att röststyrning kan komma att få stor betydelse inom omsorgen av äldre, inte minst i hemmet. En digital assistent frågar hur den äldre mår, lyssnar och vidarebefordrar informationen till vården eller hemtjänsten.

Den kan också påminna om mediciner och hjälpa åldringen att slå larm till anhöriga eller grannar om något skulle hända.

Känslig information

Det som kan utgöra hinder är integritetsaspekten, menar Magnus Kempe:

– Mycket av röststyrningen sker ju genom att den digitala assistenten spelar in ljud som skickas vidare till Google eller Amazon för analys. Det skulle ju kunna handla om känsliga persondata som omfattas av stränga regler.

Dessutom samlar de ständigt lyssnande högtalarna in värdefull data om konsumenterna.

– I praktiken får de tillåtelse att montera de in en mikrofon i ditt hem som hör allt och skickar det vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.