– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink som lett Riksrevisionens granskning av RUT-avdraget.

Rut-avdraget leder till arbetskraftsinvandring och kostar staten miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Rut-avdraget skulle göra svarta jobb vita och statskassan skulle gå plus minus noll. Men så blev det inte trots den borgerliga regeringens löften. Det visar Riksrevisionens granskning.

Rut-avdraget infördes 2007. Det har lett till att privatpersoner enbart behöver betala halva kostnaden för till exempel städning, den andra betalas av andra skattebetalare. Reformen skulle enligt den borgerliga regeringen betala sig själv.

Gynnar höginkomsttagare

I takt med att fler jobb inom framförallt städbranschen utfördes vitt istället för svart så skulle skatteintäkterna öka. Så blev det inte, enligt Riksrevisionens granskning som presenteras i dag. Tvärtom ligger självfinansieringsgraden långt ifrån 100 procent.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink som lett Riksrevisionens granskning av rut-avdraget.

Rut-avdraget kostade staten 5,4 miljarder kronor förra året. Framförallt är det den tiondel i Sverige som tjänar mest som vinner på avdraget.

Vissa positiva effekter

Granskningen visar också att rut-avdraget givit ”vissa positiva effekter”. Bland annat skriver Riksrevisionen att vissa grupper som köper tjänsterna arbetar mer och därmed höjer sina inkomster – samtidigt markerar de att detta resultat ska tolkas med försiktighet. Det kan också förhålla sig motsatt, alltså att höjda  inkomster gjort det möjligt att köpa ruttjänster.

Avdraget var tänkt att öka möjligheterna för arbetslösa i Sverige att få jobb och till viss del har det fungerat bra. Riksrevisionen skriver att ”utrikes födda som börjat arbeta i rutbranschen fått högre inkomster och starkare ställning på arbetsmarknaden”.

Samtidigt har ungefär en tredjedel av de nya jobben inom rut-branschen gått till personer som istället arbetskraftsinvandrat till Sverige. Så var det inte alls tänkt från början.

– Träffsäkerheten har inte varit särskilt god. Vare sig när det gäller vilka som får jobb eller vilka som köper tjänsterna, säger Anna Brink vid Riksrevisionen.

Rut-avdraget ska utvidgas

Regeringen och samarbetspartierna är överens om att utvidga rut-avdraget. Det ska tredubblas och fler tjänster ska ge rätt till avdrag. Enligt Riksrevisionens rekommendation bör dock regeringen i så fall utforma de nya reglerna så att avdraget tydligare gynnar arbetslösa i Sverige och inte som i dag leder till arbetskraftsinvandring.

FAKTA RUT-OCH ROTAVDRAGET

Så här fungerar rot- och rutavdraget

Man använder rot- och rutavdraget genom att utföraren gör ett avdrag på arbetskostnaden på din faktura. När man sedan har betalat begär utföraren utbetalning från Skatteverket. Om Skatteverket beviljar utbetalning till utföraren förifylls beloppet i inkomstdeklarationen. Man måste ha betalat tillräckligt med skatt under inkomståret för att kunna använda rot- och rutavdraget.

Avdragets storlek

Rotavdraget och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år. Man kan inte få 50 000 kronor för varje bostad man har. Det finns dock inget maxbelopp per fastighet, så flera personer kan dela på arbetskostnaden och få rotavdrag eller rutavdrag i samma bostad. Man kan få rotavdrag med som mest 30 procent av arbetskostnaden och rutavdrag med som mest 50 procent av arbetskostnaden.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.