Under närmare ett års tid har frågan kring hur Sverige ska ställa sig till FN:s konvention om kärnvapenförbud varit på agendan.
– Regeringen kommer i nuläget inte att underteckna konventionen om förbud mot kärnvapen, säger Wallström.
Utrikesministern säger också att Sverige är en stark röst för en kärnvapenfri värld.
– Vi kommer inte att lägga fram konventionen till riksdagen för ratificering, men vi kommer däremot att delta i en roll som observatör till konventionen, säger Wallström.
I rollen som observatör kommer Sverige att bevaka och bidra till konventionens utveckling. Det går då att yttra sig och lägga förslag, men man får inte rösta.
– Om vi ser att det inte blir en utveckling av konventionen, om det inte ges konkreta löften om nedrustning, då befinner vi oss i ett annat läge. Då kan också kärnvapenförbudet hamnar i ett nytt ljus, säger Wallström.
– Det här beslutet som vi har tagit är ett ställningstagande, säger Wallström.
Utredare: ”Måste kräva att den förändras”
Enligt regeringens särskilda utredare Lars-Erik Lundin är konventionen ”otydlig” och att den måste ”utvecklas”, vilket han presenterade i en utredning i januari tidigare i år.
– Vi måste kräva att den förändras. Min rekommendation är att Sverige inte skriver på, sa Lars-Erik Lundin då.
I juli för två år sedan röstade 122 länder igenom FN:s konvention om kärnvapenförbud. Då röstade Sverige ja till avtalet, men skrev inte under något. Orsaken var att det uppstod en inhemsk debatt, där både ledare för USA och Nato uttalade sig.
Försvarsmakten motsatte sig
En källa med insyn i regeringens överväganden säger att det finns besvikelse i bland annat Miljöpartiet över regeringens linje. Men samtidigt är det uppenbart för S och MP att det inte finns stöd i riksdagen för att skriva på, en majoritet är emot.
Försvarsmakten har motsatt sig ett undertecknande av avtalet. Tidigare i år skrev man i en rapport till regeringen att en anslutning inte skulle gagna Sveriges intressen och försvarsförmåga.
M: ”Djupt skadligt”
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark säger att partiet har förordat det besked som Margot Wallström gav under fredagen under en längre tid.
– Regeringen försöker hålla alla dörrar öppna, men det tror jag i grunden att är djupt skadligt, säger Wallmark.
Moderaterna ser hellre att man koncentrerar sig på det existerande icke-spridningsavtalet, NPT-avtalet, som involverar de olika kärnvapenstaterna, enligt Wallmark.
L lättad efter beskedet
Även Liberalernas Allan Widman, ledamot försvarsutskottet, är lättad efter regeringens besked.
– Det är inte en dag för tidigt som beskedet kommer, säger han i SVT Nyheters livesändning.
Enligt honom hade Sveriges samarbeten med andra länder ”omöjliggjorts” eller försvårats om man skrivit under FN-konventionen om förbud mot kärnvapen.
MP: Vi är besvikna
Miljöpartiets Janine Alm Ericsson, ledamot i utrikesutskottet, berättar att hon är besviken över beslutet men inte särskilt förvånad.
– Vi har varit tydliga om att vi tycker att man ska skriva under konventionen och sen arbeta inifrån med de förrättningar som behöver göras, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt har vi vetat under en lång tid att vi har inte har någon majoritet i riksdagen, det är klart att det är en försvårande omständighet.