Växlande sommarväder är ju inget konstigt i Sverige, menar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: TT

Här finns Sveriges bästa väder

Uppdaterad
Publicerad

Många upplever att sommaren har startat dåligt – i alla fall sett till vädret. Letar du efter det bästa vädret är tipset att åka till Gotland, Öland eller ostkusten.

– Man kommer ändå kunna sola för det kommer vara varmt i solen, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

De närmsta tio dagarna kommer temperaturen ligga runt 20 grader i söder och 15–20 grader i norr. Vid Norrlandskusten kan det bli lite varmare med temperaturer upp mot 20 grader.

– Vi har ingen riktig värme i sikte och det är väl egentligen det enda som vi är riktigt säkra på, att det inte blir högsommarvärme, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

LÄS MER: Regn och rusk ger högtryck på solresor

”En övertro på den svenska sommaren”

Letar man efter det Sveriges bästa väder är tipset att bege sig till Gotland, Öland eller ut med Östersjön. På västkusten och i Norrlands inland kommer vädret bli lite sämre.

– Man har en övertro på den svenska sommaren i allmänhet. Jag känner det själv också, att det borde bli uppemot 25 grader men normalt sett har vi inte det.

Framåt nästa helg kommer ett lågtryck närma sig västerifrån.

– Jag tror att man kanske har fel bild av hur sommaren brukar vara. Det är väl för att det är de dagarna man minns, säger Nils Holmqvist.

Foto: SVT

TV: Så maxar du sommarvädret

Får det mesta – utom högsommarvärme

Det kommer bli en del stackmoln, några av dem kan bli skurar och den höga värmen uteblir.

– Man kommer ändå kunna sola för det kommer vara varmt i solen, det är ändå så att det är shortsväder. Sen kan det passera lite mindre lågtryck här och var. Vi får det mesta förutom någon sådan riktigt värme, säger Nils Holmqvist.

LÄS MER: 3 fördelar med dåligt sommarväder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.